U posljednjem periodu, sve su jače glasine o činjenici da Sarajevo prema Krajini ima “maćehinski” odnos.

Međutim, problem Krajišnika u Sarajevu je neujedinjenost, koja se dogodila jučer kao i prije godinu dana kada su pojedini Krajišnici u zastupničkom domu FBiH glasali protiv amandmana koji su trebali obezbijediti sredstva za NP “Una”.

Jučer su zastupnici iz Krajine uložili preko 10 amandmana od čega ćemo izdvojiti amandman za sredstva koja su potrebna za izgradnju OŠ Cazin 1 i NP Una. Niti jedan od ova dva amandmana nije prošao, kao ni bilo koji drugi a ticao se Krajine.

Jučer je premijer Rošić bio u posjeti premijeru FBiH Novaliću, neke stvari su mu obećane, iste je premijer Rošić zadovoljno objavio i na svom FB profilu, o čemu su mediji pisali već, kao i portal USN.ba. Stvari koje su se desile na samoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma FBiH govore nam kako možda obećanja premijera FBiH i onih iz Sarajeva nisu baš najiskrenija, no to nije začuđujuće koliko činjenica da pojedine amandmane za Krajinu nisu podržali ni zastupnici koje je Krajina “poslala” u Sarajevo.

Prema riječima zastupnika koji su podnijeli amandman za OŠ Cazin 1 i NP Una (Mirsad Točagić i Ismet Kurić, oba iz ASDA), razlozi zašto su odbijeni njihovi amandmani su im i očekivani s obzirom na odnos Sarajeva prema Krajini, ali nikako ne shvataju kako njihove kolege iz SDA, Mulalić Kasim, Kamber Asim i Bašagić Esad nisi podržale ove amandmane. Da li su oni toliko ubijeđeni u riječi i obećanja premijera FBiH, iako je Krajina bezbroj puta izigrana od strane Sarajeva ostaje nam da vidimo u narednoj godini.

Problem OŠ Cazin 1 je gorući problem i ne znamo koliko vremena je potrebno da se isti riješi, ali svakako je potrebno taj problem riješiti što prije.

Iste amandmane će na sjednici Doma naroda predložiti i Admir Hadžipašić, koji se prema njegovim riječima nada u podršku Krajišnika u Domu naroda, koji su i njegove kolege u klupama u Skupštini Unsko-sanskog kantona Mehmed Mahmić (SDA), Mirvet Beganović (Laburistička stranka), Rasim Kantarević (Laburistička stranka), Željko Mirković (SDP) i Mladen Lonić (SDP).

Komentari: