Svakim danom raste broj izbjeglica iz Sirije, Iraka, Afganistana i afričkih zemalja. Prema procjenama, koje su manje ili više pouzdane, trenutno ih ima više od četiri miliona.

Onima na granici Srbije i Makedonije, građani BiH pomažu kroz humanitarnu pomoć. Pomoći će moći i građani Unsko-sanskog kantona (USK), putem Crvenog križa u svih osam općina, 15. i 16. septembra, od 8 do 17 sati. Odlučeno je to na današnjem hitnom sastanku sekretara općinskih organizacija Crvenog križa.

Prikupljena pomoć bit će proslijeđena do Federalnog Crvenog križa,nakon čega će 29, stići do izbjeglica u Makedoniji i Srbiji.

Pomoć izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji, prikupljat će se i u trgovačkim centrima, a krajem septembra bit će dopremljena do korisnika. Osim zemalja regiona, očekuje se da se će jedan broj izbjeglica doći i u BiH.

Jedna od ruta mogla bi biti preko sjevera Bosne. Dodatne kapacitete za smještaj, poput prihvatnih centara BiH još uvijek nema. Zbog toga  je u planu hitnih mjera njihovo osiguravanje, kaže Murveta Džaferović, zamjenica predsjednika Koordinacionog tijela za pitanje migracija u BiH.

KOMENTARI:
Loading...