Crveni križ grada Bihać organizirao je u amfiteatru Katoličkoga školskog centra „Ivan Pavao II“ u Bihaću dvodnevnu obuku iz pružanja prve pomoći za nastavnike koordinatore i ekipe iz prve pomoći za osnovne i srednje škole. Cilj ove edukacije je da se na što kvalitetniji način educiraju nastavnici i članovi školskih ekipa iz oblasti reanimacije i realističnoga pokaza povreda i saniranja povreda.

Dvodnevna edukacija koju je održao dr Kuduzović iz prve pomoći za nastavnike i učenike jedanaest osnovnih i srednjih škola grada Bihaća predstavlja dio priprema za organizaciju i održavanje natjecanja iz prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola. Nakon obuke polaznika za reanimaciju, mladi su čuli i predavanje dr. Safeta Kuduzovića, liječnika u Domu zdravlja Bihać, o realističnom prikazu povreda i njihovom saniranju. Kroz vježbu i sami su se okušali u pružanju prve pomoći i saniranju rana.

„Poprilično puno ih je došlo u ovome prvom odzivu. To nam je vrlo važno jer kad je prvi odziv velik, možemo računati da će se još mladih priključiti. Potvrđuje to činjenica da smo već jučer imali reakciju puno mladih koji su nam izrazili želju da se i prijave u Crveni križ i da zapravo postanu volonteri, a ujedno i da se bave pozivom pružanja prve pomoći“, kaže dr. Safet Kuduzović, liječnik u Domu zdravlja Bihać.

Liječnik Kuduzović kaže kako mladi znanja iz prve pomoći stječu i na radionicama Crvenoga križa te u školama kroz van nastavne sekcije prve pomoći. Selam Midžić, sekretar Crvenoga križa kaže kako je ovo dio programske aktivnosti Crvenoga križa na edukaciji mladih osoba iz pružanja prve pomoći, kaže kako i ovom edukacijom žele unaprijediti rad s mladima i kako je vrlo bitno da su u ove aktivnosti uključeni dr. Safet Kaduzović, liječnik Doma zdravlja u Bihaću i Senka Vuković, predstavnica Crvenoga križa Bihać za realistični prikaz povreda.

„Do polovice aprila učenici će se pripremati za općinsko natjecanje ekipa prve pomoći“, kaže Midžić.

Blagovremeno i kvalitetno pružanje prve pomoći od iznimnog je značaja za spašavanje ugroženih ljudskih života u različitim situacijama, u prvome redu, prirodnim nesrećama prouzročenim elementarnim nepogodama ali i prometnim nesrećama i ostalim kriznim situacijama u kojima je bitno pravovremeno reagirati kako bi pomogli unesrećenima.

KOMENTARI:
Loading...