Na Odjelu transfuzije Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić, danas je provedena još jedna akcija darivanja krvi.

Akciji u organizaciji Crvenog križa odazvalo se preko 60 redovnih darivalaca. Kako navodi predsjednik općinske humanitarne organizacije Abdulah Budimlić, akcije se provode svakog mjeseca u mjesnim zajednicama. Godišnjim planom i programom, osim porodičnog i interventnog davanja, na osnovu redovnih akcija Crveni križ ima u planu prikupiti oko 1.500 doza, a ova količina se u protekloj godini udvostručila.

Početkom godine u akcije darivanja krvi uvedena su i nova pravila. Jedno je i popunjavanje upitnika prilikom svakog darivanja.

„Upitnik sadrži pitanja o pravilima ponašanja i konzumiranja određenih namirnica, prije dolaska na transfuziologiju”, kazao nam je dr. Tarik Zejčirović, specijalista transfuzijske medicine. Svaki pacijent navodi dolctor Zejčirović, prode odredeni test, kako bi mogao darovati krv. Apeluje na neupućene da se pridržavaju pravila, radi zdravlja onih kojima krv daruju. Na Odjelu transfuzije uvedena je inače kompjuterska dokumentacija cijelog procesa, što je dovelo i do veće sigurnosti rada. Proteklu godinu dr. Zejčirović ocijenjuje veoma uspješnom, a sve zahvaljujući građanima koji redovno daruju dragocjenu tečnost.

KOMENTARI:
Loading...