U svijetu, a posebno u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju, godišnje u saobraćajnim nezgodama život izgubi 1,3 miliona ljudi, a preko 50 miliona ljudi ostane trajno nepokretno ili zadobije povrede. ‘Crnoj’ statistici Bosna i Hercegovina doprinosi sa najmanje 400 poginulih i 11.000 povrijeđenih lica godišnje, te zauzima neslavno posljednje mjesto u Evropi. Nažalost, stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH je tri puta veća nego u zapadnoevropskim zemljama.Na području USK broj saobraćajnih nesreća u prvih devet mjeseci prošle godine, je za 7% veći u odnosu na isti period 2014.

Zasigurno da na veliki broj nesreća utječe i činjenica da imamo izuzetno zastarjeli vozni park, te je i dalje prisutna praksa uvoza starijih i trošnijih automobila iz zapadnoevropskih zemalja što također utiče na smanjenje sigurnosti u saobraćaju. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina uslovima puta, neispravnost vozila i vožnja u alkoholiziranom stanju, ali isto tako i loše ceste i saobraćajna infrastruktura.

Na području USK-a u prvih devet mjeseci 2015.godine zabilježen je veći broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2014.godine.

Prema zvaničnim statistikama, stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH je oko 10,3 poginulih na 100.000 građana. To je oko 3 puta više nego u zemljama zapadne Evrope. Istraživanje je utvrdilo da samo u Federaciji BiH ima oko 250 poginulih i preko 6.800 ozljeđenih osoba svake godine.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine priprema izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, koje će biti u skladu s evropskim direktivama. Njima bi se trebao značajnije smanjiti broj saobraćajnih nesreća i generalno povećati sigurnosti na cestama.

KOMENTARI:
Loading...