Kiša koja je već nekoliko dana neprestano padala na području općine Cazin, uzrokovala je plavljenje pojedinih terena u naseljima na zapadnom dijelu ove općine, koja se nalaze u slivu rijeka Mutnice i Korane. Iako je ove godine realiziran projekat čišćenja korita Mutnice, ona ipak nije mogla prihvatiti svu količinu vode, koja se izlila u nekoliko proteklih dana.

poplave-u-trscu

Natopljen teren nije mogao prihvatiti velike količine vode, s obzirom da je kiša bez prestanka padala u srijedu cijeli dan i čitavu noć sa srijede na četvrtak, te je prestala padati u četvrtak oko 11 sati. To je uzrokovalo plavljenje poljoprivrednog zemljišta i saobraćajnica u pojedinim dijelovima Pjanića, Samardžića, Tržačkih Raštela, Tršca i još nekih naselja, a u Pjanićima je i pored postavljenih vreća sa pijeskom, uspjela prodrijeti u nekoliko stambenih objekata.

poplave-u-pjanicima

Pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice Cazin prate situaciju na terenu i aktivno sudjeluju tamo, gdje se ukaže potreba za njihovom pomoći. Na svu sreću, kiša je danas prije podne prestala padati, što bi u narednim satima trebalo dovodi do laganog povlačenja vode sa poplavljenih terena i opadanja vodostaja Mutnice.

tereni-pod-vodom

U vrijeme pisanja ovog priloga, kiša u Cazinu nije padala, iako je nebo i dalje bilo sivo i tmurno. Prestankom kiše i mještani poplavljenih naselja su mogli odahnuli, a ohrabruje ih i prognoza vremena, koja za naredne dane najavljuje prestanak oborina. Ipak, poučeni ranijim iskustvom, mnogi sada strahuju od aktiviranja starih ili novih klizišta, što je popratna pojava nakon obilnih padavina.

KOMENTARI:
Loading...