Ovih dana izvode se radovi na regulaciji i uređenju vodotoka rijeke Mutnice u dužini od pet kilometara. Riječ je o dva projekta koji će biti realizirani uz podršku Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Oružanih snaga BiH. Prevencija i kvalitetna priprema za obilnije padavine čine regulaciju i čišćenje vodotoka Mutnice strateškim pitanjem, a tim povodom radilišta je obišao i načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević.

– „Ono što mi očekujemo na temelju isprojektiranog da ćemo kroz zahvate obezbjediti veću protočnost i da će ovo područje biti spremno da dočeka obilnije vodostaje. Projekti će na kraju iznositi 400 hiljada maraka, ne računajući ono što je do sada urađeno. Ovo su zahtjevni projekti, raduje nas što smo se uspjeli organizirati i zadovoljni smo zbog ovog iskoraka“, kazao je načelnik.

Radovi se izvode na dužini od oko 5 kilometara, uklanjaju se šiblje, naplavine, stabla koja su pala ili rastu u koritu. Po riječima Ibrahima Mujakića iz općinske Službe za urbanizam, ovo je i nastavak projekata koji su prošle godine započeti u saradnji s UNDP-om.

–„Ovaj put radimo na dužini od 5 km vodotoka Mutnice gdje u jednom dijelu sa sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radimo 2,5 KM dok drugi dio od 3,5 kilometra radimo u saradnji sa Oružanim snagama BiH. Tehnički je to cjeloviti projekat, ali u dvije faze zbog finansiranja i izvođenja“, istaknuo je.

Kako je kazao Senad Ždralić iz Civilne zaštite općine Cazin, radovi bi ukoliko vremenske prilike ostanu povoljne, trebali potrajati između 45 i 60 dana, a od projekta se očekuju višestruke koristi kada su u pitanju poplave.

KOMENTARI:
Loading...