U zadnje vrijeme se na cazinskim terenima pojavila velika količina dabrova, i to najviše u Krakači i Mutniku,

Dabrovi (Castor fiber) su naši najkrupniji glodari, teški većinom oko 20 kilograma, a dugi oko jednog metra. Dabar je biljojed i jede drvenaste vrste (jasiku, vrbe, jasen, hrast, brezu itd.), zatim vodene biljke, trave, žbunaste vrste i slično. Jedan roditeljski par ima jedno leglo godišnje s većinom dva-tri mladunca. Najaktivniji je tokom noći, a osim vida ima dobro razvijen sluh.

Nažalost, dabar je zbog prekomjernog izlova širom Evrope nestao s brojnih područja u 18. i 19. vijeku, pa tako i s prostora BiH. Reintrodukcija, odnosno ponovno naseljavanje dabra krenulo je u Europi početkom 20. vijeka. U Bosni i Hercegovini prvo naseljavanje dabrova provedeno je na rijeci Semešnici kod Donjeg Vakufa u organizaciji Udruženja šumarskih inženjera i tehničara, a zatim i u rijeci Sokočnici kod Šipova. Prvo naseljavanje dvadesetak dabrova iz Njemačke u Semešnicu provedeno je još 2005. godine.

Dabar sa naših prostora većinom pravi jazbine u riječnim obalama, ali i jazbine od granja i drveća u vodi, dok brane koje pravi održavaju dovoljno visok nivo vode koji štiti ulaz u jazbinu. Prirodno stanište su manje rijeke, potoci i jezera, ali i kanali i vještačka jezera ako su dobro obrasli vegetacijom.

Danas, kroz terenska istraživanja i brojne rezultate drugih istraživanja, te povremenih posmatranja lovaca, ribolovaca ili ljubitelja prirode imamo podatke o prisustvu dabra duž Vrbasa i na Vrbanji, zatim na Uni, Sani i njihovim pritokama, u Potkozarju, na Ukrini, Savi i Bosni s pritokama, Drini i mnogim drugim lokacijama.

S obzirom da se smatra iščezlom vrstom, dabar nije naveden na Crvenoj listi Republike Srpske, a na Crvenoj listi FBiH naveden je sa statusom vrste iščezle u divljini. U Zakonu o lovstvu RS-a naveden je kao stalno zaštićena divljač, a u Zakonu o lovstvu FBiH lovostajem zaštićena divljač.

Što se tiče cazinskih predjela, dabrovi su se najviše pojavili u Mrceljima, mjesto Krakača, otkud i donosimo par slika.

KOMENTARI:
Loading...