Zbog bruceloze, bolesti koja primarno napada životinje, ali od koje vrlo često obolijevaju i ljudi, život Razima Velića i njegove porodice preko noći se promjenio.

Četiri člana ove porodice iz Gornje Koprivne i još nekoliko njihovih komšija se zbog bruceloze nalaze na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću. Iz istih razloga broj grla Razimove stoke se s 21 smanjio na 11.

U Veterinarskoj stanici Cazin ističu da je Razim redovno vršio preventivna i dijagnostička ispitivanja svoje stoke. Radnici Stanice su, po sumnji u pojavu bruceloze, uzeli uzorke svih grla Razimove stoke, te nakon potvrde o prisustvu ove bolesti, poduzeli neophodne mjere, a u aktivnosti je bila uključena i Kantonalna inspekcija. Izvršena je i dezinfekcija svih prostorija i okoline domaćinstva, a deset oboljelih grla propisno je eutanazirano.

U današnjem telefonskom razgovoru s Razimom Velićem, doznali smo da je zdravstveno stanje njegove supruge Sabahete još uvijek nešto teže, a da su on i djeca u boljem stanju.

Nakon dezinfekcije, sva zdrava Razimova grla stoke vraćena su u štalu, a brigu oko domaćinstva trenutno vodi Razimov brat Ćazim, uz pomoć jednog radnika.

KOMENTARI:
Loading...