BUŽIM: Upriličena svečanost dodjele energetskog certifikata poslovno-stambenom objektu A1

U Bužimu je upriličena svečanost dodjele energetskog certifikata poslovno-stambenom objektu A1. Certifikat je dodijeljen investitorima projekta, preduzećima Benmal Group d.o.o. Velika Kladuša i Domet Grupa d.o.o. Bužim, kojim se potvrđuje da je ovaj objekt smješten u energetski razred A, što je prvi certifikat ovog razreda dodijeljen stambenom objektu na području Unsko-sanskog kantona, ali i Federacije BiH.

“Dodjela ovog energetskog certifikata znači da je poslovno-stambeni objekt A1 u Bužimu zadovoljio stroge standarde Evropske unije kada je u pitanju energetska efikasnost,  te da su stvoreni uvjeti za održivo i efikasno korištenje objekta”, kaže Sandro Zovko, direktor preduzeća Zagrebinspekt.

Predaji energetskog certifikata prisustvovao je i načelnik Općine Agan Bunić sa saradnicima, koji je izrazio zadovoljstvo viđenim, istakavši kako se radi o izuzetno kvalitetnom objektu, a posebno sa aspekta energetske efikasnosti.

Ibrahim Đedović, direktor firme Benmal d.o.o. ističe kako su se prilikom izvođenja radova, investitori i izvođači vodili željom da budućim stanarima pruže maksimalno zadovoljstvo življenja u objektu.

Poslovno-stambeni objekt A1 u Bužimu nalazi se na atraktivnoj lokaciji, ima 40 stanova različitih kvadratura i tri poslovna objekta. Radi se o prvoj stambenoj zgradi na području općine, koja ispunjava sve evropske standarde gradnje. Zgrada posjeduje brojne pogodnosti modernog smještaja, kao što je lift, portafonski sistem, centralno grijanje na struju, protuprovalna vrata.

Inače, Vlada Unsko-sanskog kantona je prva u BiH prepoznala značaj energetske efikasnosti, te je članom 88. Zakona o prostornom uređenju i građenju definirala da se prije odobrenja za upotrebu objekta pribavi potvrda o energetskim svojstvima građevine koju izdaje ovlaštena ustanova. Time su stvoreni uslovi za ozbiljnije pristupanje gradnji sa aspekta energijske efikasnosti, kao i certificiranje građevinskih materijala, što su prepoznale i pojedine firme sa područja kantona.

KOMENTARI:
Loading...