Unsko-sanski kanton

Bužim: Uhapšen Husein Isaković, osumnjičen za ratne zločine u Bužimu

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštvo BiH, pripadnici Granične policije BiH su na Graničnom prijelazu “Maljevac” lišili slobode osumnjičenog Huseina Isakovića, rođenog 1. oktobra 1969. godine u Bužimu.

Ovaj osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, u okviru istog predmeta u kojem je nedavno lišeno slobode sedam osumnjičenih za ratne zločine u Bužimu.

S obzirom na to da se ovaj osumnjičeni nalazio van BiH, na zahtjev tužilaštva raspisana je policijska potraga, te je lišen slobode čim je stupio na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH, VRS i NO AP Zapadna Bosna, kao pripadnik Vojne policije 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH, zajedno sa drugim osumnjičenima sudjelovao u ratnom zločinu počinjenom u bivšem hotelu Radoč u Bužimu koji je služio kao zatvor.

Osumnjičeni se terete da su postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava, što je za posljedicu imalo da su u navedenom zatvoru lišeni života osam zarobljenih pripadnika VRS, jedan zarobljeni pripadnik (NO APZB) i tri civila simpatizera NO APZB, a u kojem zatvoru su nezakonito držani civili i ratni zarobljenici koji su bili izloženi mučenjima, silovanjima i nečovječnom postupanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

KOMENTARI:
Loading...