Jučer je u punoj Vijećnici bužimskog Centra za kulturu, u sklopu manifestacije Dani općine Bužim, promovisana strip knjiga “Iskrivljeni svijet”, likovnog umjetnika, prof. Ismeta Erdića.
strip iskrivljeni svijet ismet erdic buzim

Ovaj strip je nastao u periodu od 1999. do 2001. godine. Sastoji iz sedam poglavlja, a autor je inspiraciju našao, kako kaže, u tragedijama, zlu, licemjerstvu, prljavštinama svjetske politike, kriminala. Izdavač stripa je Bošnjačka zajednica kulture Preporod Bužim.

Recenzenti Erdića i njegovo djelo upoređuju sa najznačajnijim imenima i autorima iz svijeta stripa.

Poseban edukativni smisao se može sagledati u likovnim rješenjima gdje postoji određena veza sa velikim distignućima u umjetnosti stripa“, navodi, između ostalog, jedan od recenzenata, Admir Mujkić.

Promotor stripa bio je prof. Meho Čaušević. Kazao je da, iako je nastao devedestih godina, tematika stripa daleko više odgovara današnjim prilikama u društvu.

“Umjetnik ima zadatak da napravi djelo, a djelo kada iziđe pred publiku mora se samo braniti i opstati. Ono što vrijedi historija će zabilježiti, a ono što ne dostiže nivo umjetničke jezičnosti će završiti u smeću. S toga ja vjerujem da će historija pokazati koliko ovo djelo vrijedi”zaključio je tokom svog izlaganja prof. Erdić.

KOMENTARI:
Loading...