Kako je ranije najavljeno, u četvrtak 18. februara će se održati redovna sjednica Općinskog vijeća općine Bužim ,na kojoj je predviđeno razmatranje i usvajanje Budžeta općine Bužim za 2016.godinu.

Utorak je bio zadnji dan za dostavu amandmana na dostavljeni prijedlog budžeta od strane Općinskog načelnika.

Onako kako se i očekivalo u općinu Bužim su stigli amandmani, pisani i usaglašavani vjerovatno u nekoj od bužimskih kafana, i to njih 20-tak na odluku o Budžetu i Odluku o izvršavanju Budžeta.

Amandmane je na pisarnicu Općine Bužim dostavio vijećnik Sehudin Alešević, a potpisani su od predsjednika klubova vijećnika u Općinskom vijeću, i to: Amir Sijamhodžić u ime, kako sebe prozvaše, Kluba suspendiranih vijećnika, Samira Duranovića (klub Asda) i Nermina Porića (Zajednički klub SDP, SPU i SBB).

Navedenim amandmanima, iz nerazumljivih razloga, predviđa se brisanje svih planiranih putnih pravaca koji su predloženi od strane Općinskog načelnika Agana Bunića. Također, amandmani predviđaju i brisanje iz Budžeta sredstava za izgradnju sportskih igrališta u MZ Lubarda, Bućevci i Brigovi. Sporne su im i javne rasvjete u MZ Lubarda, Elkasova Rijeka, Mrazovac i još neki drugi projekti u mjesnim zajednicama.

Umanjena sredstva sa više budžetskih pozicija, prema ovim amandmanima, bi se planirala za mjesne zajednice kojima su blokirani računi od strane bužimske firme „Kov-grad“.

Navedene mjesne zajednice su dužne platiti navedenom izvođaču obaveze na ime urađenih puteva u toku izborne 2008. godine, o čemu se godinama vodila rasprava. Da bude zanimljivije, upravo su one stranke koje sad smatraju da se trebaju platiti obaveze na ime izgrađenih puteva godinama kriminalizirale izgradnju i plaćanje puteva u toku 2008.godine. Trenutno je firma „Kov-grad“ pripremila blokiranje računa i rada mjesnih zajednica Konjodor i Zaradostovo.

Izmjene budžeta u dijelu grantova mjesnim zajednica ukazuju da bi Budžet Općine trebao isključivo služiti imenovanoj bužimskoj firmi, koja je naučila na sigurna sredstva iz Budžeta Općine Bužim, i koja je zbog svojih interesa spremna zablokirati rad mjesnih zajednica i Općine.

Zabrinjavajuće je da bi trenutna većina u Općinskom vijeću raspoređivala i grant koji je predviđen za Medžlis IZ Bužim, na način kako nije nigdje praksa. Radi se o iznosu od 10.000 KM, koji je ionako nedostatan za aktivnosti koje provodi Medžlis IZ Bužim. Zanimljivo je da čak i pojedini medžlisi u Republici Srpskoj za svoj rad dobivaju više sredstava iz tamošnjih općinskih budžeta, ali eto u Bužimu je, bužimskim vijećnicima, problem što se podržava rad ove najstarije institucije na području općine Bužim.

Iako su u prijedlog Budžeta uvrštene sve primjedbe od strane boračkih organizacija sa područja općine Bužim, i po prvi put nakon 15 godina predviđena sredstva za konačno rješavanje problema oko legalizacije stambene zgrade za RVI kod Veterinarske stanice u iznosu od 33.000 KM, klubovi navedenih vijećnika su predložili brisanje iz budžeta pojedinih boračkih udruženja koja nisu pod njihovim političkim patronatom.

Tako su bez sredstava za rad ostala udruženja demobilisanih boraca i RVI, a jednokratne pomoći za demobilisane borce gore navedeni vijećnici bi smanjili sa 8.500 KM na 5.000 KM, što je nedovoljno za ionako teško stanje boračke populacije. Ali, vjerovatno im je problem što Općinski načelnik dijeli direktno navedena sredstva, a ne pojedinci koji su davno privatizirali boračka udruženja, te na taj način natjerali borce da osnivaju i nova udruženja.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Općinski načelnik postaviti prema uloženim amandmanima, s obzirom da neki ulaze i u zakonske ovlasti načelnika i nisu u skladu sa zakonom.

S tim u vezi, kontaktirali smo načelnika Bunića, ali on nije htio dati opširniji komentar, već je samo kazao da „nema niko pravo blokirati projekte građana, vidjet ćemo šta će biti na Vijeću, možda predlagači shvate do četvrtka da ne treba biti protiv izgradnje općine, jer to su projekti građana a ne moji projekti“.

Zanimljivo će biti vidjeti konačan stav većine u Općinskom vijeću, a kako nezvanično saznajemo mnogi predsjednici mjesnih zajednica, građevinski odbori i građani su najavili prisustvo zakazanoj sjednici Općinskog vijeća za četvrtak , u 17 sati u Vijećnici Centra za kulturu.

Dio iz Budžeta koji je predložio općinski načelnik, a koji tretira infrastrukturne projekte:

BUDZET1

Amandman navedenih vijećnika koji “skidaju” infrastrukturne projekte iz Budžeta:

AMANDMAN1

KOMENTARI:
Loading...