Priča o Budžetu općine Bužim bila je aktuelna među strankama aktuelne većine u Općinskom vijeću posebno prije i nakon posljednje sjednice tog tijela, iako općinski načelnik za tu sjednicu nije ni predložio Budžet na usvajanje.

Međutim, sada kada će se Budžet naći na dnevnom redu sjednice OV-a 28. marta, gore spomute stranke šute i ne oglašavaju se po tom pitanju.

Naime, općinski načelnik je, u skladu sa svojim ovlastima, u redovnoj proceduri uputio prijedlog Budžeta Općinskom vijeću na usvajanje.

„Novi prijedlog Budžeta je upućen u redovnoj proceduri Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje. Izmijenjen je onoliko koliko se moglo prihvatiti amandmana koji su uloženi u februaru kad je povučen Budžet. Ostajemo kod prijedloga da se trebaju raditi infrastrukturni projekti, posebno putna mreža gdje i građani ulažu svoja sredstva“, potvrdio je načelnik Agan Bunić.

Podsjećamo, zakonski rok za usvajanje Budžeta je kraj marta. Većina u Općinskom vijeću općine Bužim je u proteklom periodu problematizirala usvajanje prijedlog Budžeta, a stranke većine su nakon posljednje sjednice u javnost plasirale informacije da se Općina nalazi u finansijskoj blokadi, što se pokazalo potpuno netačno.

Naime, Općina Bužim je prošle sedmice isplatila februarske plate, sve naknade zaposlenicima, kao i materijalne troškove za taj mjesec, što nam je potvrđeno u Općini.

Nove stavke u prijedlogu Budžeta

U prijedlogu Budžeta koji je načelnik dostavio OV-u na usvajanje nalaze se i neke nove stavke koje nisu bile u ranijem prijedlogu.

„ Imamo i nove stavke, a koje se odnose na grant za JKP „Komb“ na ime izmirenja sudskih obaveza. Grant za mjesne zajednice je također predviđen u realnom iznosu, sa ciljem da počnemo izmirivati obaveze koje imaju naše mjesne zajednice za puteve koji su izgrađeni u 2008. godini. Novina je i grant za projekat utopljavanja OŠ “Konjodor” u iznosu od 50.000 KM“, dodaje Bunić.

Poznato je da građani podržavaju prijedlog Budžeta u formi u kojoj ga je dostavio općinski načelnik, što su pokazali i svojim prisustvom na jednoj od sjednica Općinskog vijeća. Međutim, ukoliko većina u Općinskom vijeću i dalje ne bude podržavala dostavljeni prijedlog Budžeta, načelnik i za to ima rješenje.

„Ukoliko za Općinsko vijeće i ovakav Budžet ne bude prihvatljiv, i dođe do ulaganja amandmana koji znače blokadu investicija, koji ulaze u nadležnosti načelnika i bitno mijenjaju karakter Budžeta, u tom slučaju ću postupiti u skladu sa zakonskim i drugim ovlastima“, kazao je načelnik Bunić.- piše Buziminfo.ba

KOMENTARI:
Loading...