Da je istanbulska općina Šile bratska općina Cazinu, ne samo na papiru, uvjerili su se imami Medžlisa IZ Cazin. Prijateljstvo između općina Cazin i Šile je iznad svih dogovora o saradnji i protokola o bratimljenju, a to je pokazao i posljednji boravak uposlenika Medžlisa IZ Cazin u bratskoj, turskoj općini u Istanbulu. Puni pozitivnih dojmova, sretni što su u Turskoj i sa njima, dragim ljudima, predstavnici delegacije Medžlisa IZ Cazin predvođene predsjednikom Mirsadom Topčagićem nisu krili radost zbog ponovnog susreta sa gradonačelnikom Džanom Tabakogluom. Razgovaralo se o projektima i saradnji koja bi vodila do ekonomskog i moralnog jačanja i razvitka Cazina.

Svoju punu podršku izgradnji Islamskog centra u Cazinu, a i svim ostalim projektima obećao je gradonačelnik Tabakoglu. Općina Šile i općina Cazin su, do sada zajedničkom saradnjom, već realizirale neke projekte poput: pružanja pomoći za djecu bez oba roditelja s područja naše općine, organiziranih svečanosti sunneta, škole turskog jezika, iftar za 1500 osoba, izrade idejnog rješenja za novi Islamski centar. Posebno nas je radovalo što su veliki prijatelji Cazina i humanitarci koji djeluju u organizaciji ZamanVakfi, koja pomaže desetero djece bez oba roditelja iz općine Cazin, bili cijelo vrijeme na usluzi prilikom liječenja naše dvoipogodišnje sugrađanke Hane Ćatić, a i sam načelnik Tabakoglu je bio na raspolaganju i obišao malu Hanu.

„Veze između Cazina i općine Šile u budućnosti trebaju postati još jače, a najbolji način da to ostvarimo su naša međusobna upoznavanja i susreti kojima se iskreno radujemo“, kazao je za kraj naš iskreni prijatelj Džan Tabkoglu. Prilkom posjete ovoj općini imami MIZ Cazin su se susreli sa svojim kolegama, imamima općine Šile, te razmijenili iskustva i ideje u obavljanju imamskog posla.

KOMENTARI:
Loading...