U 2016. godini Općina Bosanski Petrovac će svakom novorođenom djetetu u ovaj općini će dodijeliti jednokratnu pomoć u visini od 500 KM, odluka je to načelnika Zlatka Hujića.

„Mi smo u prošloj godini isplatili sve porodiljne naknade, a bilo ih je samo tridesetak, nažalost. Bili bi puno sretniji da je bilo više zahtjeva nego što je budžetom predviđena stavka, pa da smo morali ostati dužni.“ – rekao je načelnik Hujić.

U općini Bosanski Petrovac natalitet je nizak, pa je primjer da porodica ima petero djece izuzetna rijetkost.

Merisa Selman ove godine postala je majaka po peti put. Merisa živi u naselju Revenik, pokraj Bosanskog Petrovac. Ona i njezina porodica žive u teškim socijalnim uslovima, bez stalnog zaposlenja, rade povremene poslove, na dnevnicu, i presretna je zbog prinove. Ali i poklonom od 500 KM.

„Mnogo mi znači ova pomoć od načelnika, pomoglo mi je da nabavim prve stvari za bebu. U teškoj smo situaciji, mojih troje djece već idu u školu, a četvrto bi trebalo poći ove godine. Svaka pomoć je dobro došla.“ – rekla nam je Merisa.

Od početka godine na adresu Centra za socijalni rad došla su tri zahtjeva, koja su već i isplaćena. A ako je vjerovati statistici identičan je broj kao i prošle godine, te se na nivou godine ponovno očekuje oko tridesetak zahtjeva, pa će Općina za naknade obezbjediti 15-tak hiljada KM.

KOMENTARI:
Loading...