Općinski načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić dodijelio je pomoć za pet socijalno ugroženih porodica.

Loše upravljanje državnim resursima, nebrigom onih koji upravljaju javnim novcem, ekonomska kriza, ugrozila je preživljavanje jednog značajnog broja stanovništva koji živi u Bosni i Hercegovini, pa i u Bosankom Petrovcu.

„Nevjerojatno je kako su razna ministarstva za socijalnu politiku neosjetljiva, meni svaki dan dolaze zahtjevi građana koji su došli u teške socijalne prilike, ja sam morao primiti te građane i pomoći im materijalno da bi mogli preživjeti, ali bukvalno da mogu preživjeti i platiti vodu, struju ili lijekove“- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić odlučio je da dodjeli pet paketa prehrambenih proizvoda, u vrijednosti od 200 KM, te manjim iznosom novčane pomoći, za pet socijalno ugroženih porodica. Odobrena sredstva su iz budžetske rezerve općinskog načelnika.

Kako se ekonomska situacija pogoršava, i zaustavljanjem proizvodnje u drvoprerađivačkim preduzećima, ostavljajući radnike bez posla, sve više je građana koji su došli u stanje socijalne potrebe u Bosanskom Petrovcu, a procedura za socijalne zbrinjavanje dugo traju, trideset radnika koji su ostali bez posla u Interworku i tri mjeseca čekaju, i još uvijek  nije dobilo novčanu naknadu za nezaposlene.

„Ja sam odlučio da utrošim svoju budžetsku rezervu na pomoć ovih pet porodica koji su u jako teškom položaju, ne mogu ja čekati na neka ministarstva i neki socijalni fond  provede upravni postupak za odobrenje socijalne pomoći, ovi građani moraju jesti svaki dan i platiti struju da im ne isključe,  itd.“- istakao je načelnik Hujić.

KOMENTARI:
Loading...