U Bosanskom Petrovcu u toku cijele 2015. godine rodilo se trideset i dvije bebe, a umrlo je skoro četiri puta više, što je izuzetno visok negativan prirodni priraštaj.

„Općina je od ove godine uvela i novčanu pomoć za porodilje, pored one koja se dodjeljuje iz Kantona, i za te namijene preko Centra za socijalni rad isplaćeno je 3.600,00 KM, a u nekim prethodnim godinama imali smo i programe dodjele parcela za gradnju stambenog objekta mladim bračnim parovima.“- rekao je Zlatko Hujić,  načelnik Općine.

Upravo dodjela parcela za mlade bračne parove bilo je i jedno od vijećničkih pitanja ja prošloj sjednici Općinskog vijeća.

„Nažalost, za parcele nije bilo velikog interesovanja, na dva poziva bilo je zainteresiran samo jedan bračni par, i njima je dodijeljena parcela. Izmjenom propisa mi više i nismo u mogućnosti vršiti dodjelu zemljišta bez naknade.“- pojasnila je Nataša Kecman, šef Službe u Općini.

Da je demografska slika u Bosni i Hercegovini sve lošija evidentira se statistički iz godine u godinu, ali je posebno zabrinjavajuća slika u manjim sredinama, iz koji se mladi iseljavaju u potrazi za boljom budućnosti, radnim mjestom i školovanjem.

„Općina Bosanski Petrovac je aktivnim mjerama politike za zadržavanje mladih usmjena na segment zapošljavanja i pronalazak investitora za otvaranje radnih mjesta. Kroz stabilno radno mjesto, pogotovo majki, ohrabrit ćemo mlade da zasnivaju porodice i imaju više djece. “- mišljenja je načelnik Hujić.

Zahvaljući naporima Općine kompanija Bingo iz Tuzle kupila je bivši pogon Noviteta. U ovoj godini namjerava otvoriti prodajni centar, ali i vratiti proizvodne pogone trikotaže, u kojoj bi radna mjesta našle upravo žene.

KOMENTARI:
Loading...