Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić i Huse Jukić, šef Tima za implementaciju projekata u Općini Bosanski Petrovac, obišli su izvođača radova na izgradnju asfaltnog puta na magistralnoj cesti M 14.2 koja prolazi kroz Rašinovac u Bosanskom Petrovcu, u dijelu gdje završava naselje, prema Suvaji.

Ovim je građevinsko preduzeće KOV-GRAD, iz Bužima, završilo asfaltiranje 350 metara duge dionice puta,  magistralne ceste  M 14.2  (Bosanski Petrovac – Bosanska Krupa).

„Obilaskom  i stanjem  na terenu, zadovoljan sam, premda je ovo samo kratak ali značajan dio puta za Bosanski Petrovac, odnosno povratnička sela – do Krnjeuše, obzirom da povezuje grad Bosanski Petrovac sa tri povratničke mjesne zajednice Krnjeušu, Vođenicu i Suvaju – rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

„Ono što nam je namjera i to od posebnog značaja, rekao bih, jeste asfaltirati ostatak ovog puta, do Krnjeuše, čime bismo stekli važan  saobraćajni „prsten“, u ovom dijelu naše općine“, dodao je.

Magistralna cesta M 14.2 najkraća je relacija koja spaja Bosansku Krupu i Srednju Dalmaciju u Republici Hrvatskoj, preko graničnog prelaza u Bosanskom Grahovu, zaobilazeći izuzetno zahtjevan put kroz Kanjon Une između Bihaća i Bosanske Krupe.

Asfaltiranjem ovih 350 metara magistrale ceste, čitava dionica puta koja  prolazi kroz naseljeno mjesto Rašinovac, je završena.

„Dugujemo zahvalnost izvodjaču iz Bužima, jer je ovaj posao uradio profesionalno i brzo, kao i uvijek.  Naše obećanje smo ispunili ljudima koje žive u Rašinovcu. Nema više prljave makadamske ceste ispred kuća, a sada nastavljamo s kompletiranjem rasvjete  cijelom dužinom puta, jer ovi ljudi to zaista zaslužuju, nakon toliko godina prašine. “ – rekao je načelnik Hujić.

Podsjetimo da je magistralna cesta M 14.2 jednina cesta, ovog značaja u Bosni i Hercegovini, na kojoj su dijelovi donice makadamski put.

Imajući u vidu pomenuti značaj ove ceste i povezivanja povratničkih mjesta iz podnožja Grmeča u dvije općine ( Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe), iz Općine Bosanski Petrovac apeluju i s pravom očekuju od  nove kantonalne vlade, odnosno viših nivoa vlasti cijele BiH, da se ovaj put uvrsti u kategoriju prioritetnih.

KOMENTARI:
Loading...