Socijalno-neprofitno stanovanje, kao novi model zbrinjavanje porodica bez riješenog stambenog pitanja, u Općini Bosanski Petrovac biti će primjer za sve u Unsko-sanskom Kantonu.

U toku 2015. godine izgrađeno je ili adaptirano 11 stanova, koji su stavljeni na raspolaganje za smještaj porodica, prije svih onih koji su u statusu određene socijalne kategorije, kao što su raseljena lica i socijalno ugroženi.

„Ovo nije kraj, u toku ove godine biti će realizirana izgradnja stambene zgrade sa još dvadeset stanova, koja je u fazi projektovanja, namijenjena za ove kategorije, a uz to očekujemo da će Vlada USK prenijeti u vlasništvo Općini i dvije zgrade u Bosanskom Petrovcu, sa preko trideset stambenih jedinca. Njihovom obnovom mogli bi smjestiti dodatan broj porodica, koje mi se svakodnevno obraćaju za pomoć u traženju smještaja.“ – rekao je načelnik Hujić.

Projekt izgradnje zgrada za socijalno stanovanje pomogli su iz međunarodnih organizacija UNHCR-a, CRS-a, ali i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Inače, za ovaj novi vid stanovanja ne postoji adekvatna zakonska regulativa, a socijalno-neprofitno stanovanje u zapadnim zemljama se pokazalo kao izuzetno uspješno.

„Mi smo iskoristili naša zakonska ovlaštenja i donijelo odluke koje su regulisale ovu oblast, za teritoriju općine Bosanski Petrovac. Naš model uspješno radi.“ – rekao je Hujić.

KOMENTARI:
Loading...