Općinski načelnik Zlatko Hujić je, zajedno sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac i ministrom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edinom Ramićem, u Sarajevupotpisao Sporazum o saradnji na sprovođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

Ovim tripartitnim sporazumom osigurana je izgradnja stambene zgrade sa 20 stambenih jedinica, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja. Objekat će se početi graditi u proljeće ove godine, tako da bi do kraja 2016. godine korisnici trebali biti useljeni u nove domove.

Stanovi će biti u vlasništvu Općine koja u ovom projektu osigurava infrastrukturno opremljeno zemljište, projektnu dokumentaciju i ishodovanje potrebnih dozvola, kao i sve ostale poslove koji se po svojoj prirodi smatraju općinskim poslovima.

Ukupna vrijednost sporazuma, kojeg su pored naše općine, potpisale i 19 drugih općina sa područija cijele države iznosi 14.371.287 eura, osiguranih iz multidonatoskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a tim sredstvima bit će izgrađeno 438 stambenih jedinica za 338 interno raseljenih porodica te 100 izbjeglih porodica iz Republike Hrvatske u BiH.

Načelnik Hujić, nakon potpisivanja Sporazuma nije krio zadovoljstvo činjenicom da je naša općina na vrijeme ispunila sve neophodne preduvijete kako bi nas resorno ministarstvo uvrsilo u ovaj projekat.

„Naš stambeni fond u 2016. godini će biti bogatiji za još jedan stambeni objekat, koji će biti namijenjen za socijalno neprofitno stanovanje. Osim što ćemo za 20 porodica obezbjediti krov nad glavom, mi polako stvaramo jedan stambeni kompleks u ulici Ibrahimpašić, jer pored ove zgrade čija se izgradnja planira, tu je i nedavno otvorena zgrada sa 11 stambenih jedinica. Tu planiramo napraviti trotoare i urediti vanjski prilaz. Takođe, budžetom su odvojena sredstva za uređenje bazena, a općinska administracija se vrlo brzo sprema na realizaciju projekta uređenja fasada na zgradama u centru grada, o čemu se već intenzivno dogovaramo sa upraviteljem zgrada, našim komunalnim preduzećem“ – istaknuo je Hujić.

KOMENTARI:
Loading...