Dana 17. juna 2016. godine u prostorijama Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko–sanskog kantona (USK) upriličeno je potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i općine Bosanski Petrovac u svrhu implementacije projekta pod nazivom „Bolja energetska efikasnost OŠ Ahmet Hromadžić, Bosanski Petrovac“.

Objekat ove školske ustanove biće dio integralnog projekta primjene mjera energetske efikasnosti u javnim objektima USK, obzirom da je dva dana ranije potpisan Sporazum sa UNDP-om za sedam školskih objekata na području sedam lokalnih zajednica. Potpisivanjem današnjeg Sporazuma sa općinom Bosanski Petrovac između ostalog biće zadovoljen kriterij jednakopravnosti u učešću u projektima primjene mjera energijske efikasnosti u 2016. godini kako svih lokalnih zajednica USK, tako i svih školskih objekata kao i princip transparentnosti dodjele sredstava.

Sporazum vrijedan 180.000 KM je ispred Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša potpisao ministar Tahir Nuhić, a ispred općine Bosanski Petrovac općinski načelnik Zlatko Hujić. U svrhu njegove implementacije općina se izborila za sredstva kantonalnog ministarstva i UNDP-a u ukupnom iznosu od 120.000 KM, dok će izdvojiti i vlastita sredstva u iznosu od 60.000 KM.

Osim za ovaj projekt, u narednom periodu općina će izdvojiti i 60.000 KM za učešće u novom projektu stambene izgradnje sa organizacijom Hilfswerk Austria, gdje se kod gradskog bazena planira izgradnja novih 20 stanova u neposrednoj blizini zgrade koja je prošle godine sagrađena po istom principu. Kad je u pitanju briga o postojećim stambenim objektima, iz općine najavljuju skori početak obnavljanja fasada, za što se trenutno odabire najprihvatljiviji model finansiranja.

KOMENTARI:
Loading...