U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK u Bihaću danas je organiziran sastanak na kojem su razmatrani modeli osiguravanja sveobuhvatne zdravstvene skrbi oboljelima od cistične fibroze.

– Sastanak je inicirala dr. Alma Bećirović, načelnica Odjela pedijatrije Kantonalne bolnice u Bihaću. Ona je konkretno i predložila da se lijekovi oboljelima finansiraju od strane ZZO USK, te da se razmotri mogućnost otvaranja ambulante za liječenje cistične fibroze pri Odjelu pedijatrije u KB Bihać, kaže ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Ibrahim Kajtazović.

Direktor ZZO USK Almin Handanagić i ministar Kajtazović, ocijenili su inicijative dr. Bećirević opravdanima te je već prvi sastanak rezultirao konkretnim zaključcima o uključivanju ZZO USK u finansiranje grupe lijekova neophodnih za liječenje cistične fibroze, a ZZO i Ministarstvo će, u saradnji s KB Bihać, razmotriti mogućnost da se otvori i ambulanta.

Dr. Alma Bećirović vrlo je zadovoljna što su odgovorne osobe u ovim institucijama prepoznali i prihvatili ideju koja će olakšati liječenje oboljelima od cistične fibroze, nasljedne i po život opasne bolest, koja zahtijeva svakodnevnu njegu. Uz odgovarajuće mjere liječenja dijete s cističnom fibrozom može razviti normalnu kvalitetu života te je od iznimne važnosti što ranije postaviti dijagnozu bolesti i započeti pravilno liječenje, a upravo to bi se postiglo otvaranjem ambulante koju bi vodili iskusni ljekari i medicinsko osoblje.

KOMENTARI:
Loading...