Utvrđeni gradovi srednjovjekovne Bosne su nastali u vrijeme njene državne samostalnosti, u periodu od XIII do XV vijeka. Nekoliko gradova nastalo je ranije u XII vijeku na području današnje centralne Bosne. Tu su se nalazile i rezidencije bosanskih vladara, u Kraljevoj Sutjesci, Bobovcu i Visokom.
Utvrđeni gradovi su građevine koje su prvenstveno služile u odbrambene svrhe, ali su u njima bila smještena i središta feudalnih vladara i vlastele, pa su kao takve predstavljali i ekonomske i kulturne centre određene oblasti. Zato je izboru mjesta za podizanje utvrđenja posvećivana posebna pažnja.

Birana su mjesta nepristupačna bar sa jedne strane. Zidovi su postavljani na liticama ili su prirodni tereni doradom onemogućavali pristup utvrđenju. Smješteni na strateškim visovima uz klisure, riječne doline, puteve i trgovišta, nikada udaljeni jedan od drugog više od jednog dana pješačkog hoda pružali su sigurnost njihovim vlasnicima i stanovnicima te čuvali teritorijalni opseg srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.
Većina utvrđenih gradova nastala je na arhitektonskim ostacima ranije prošlosti. Najveći broj nastavio je svoju funkciju kroz vrijeme vladavine Osmanske imperije na ovim prostorima. Neki su nastavili kontinuitet i do prvih godina vladavine Austrougarske monarhije.

Stari grad Ostrožac podignut je na uzvisini iznad krajiške krasotice – rijeke Une, jer ono posebno, čini se, i ne zaslužuje ništa drugo, već samo – posebno. Njegova tvrđava, velikih dimenzija, predstavlja unikatnu sintezu različitih arhitektonskih stilova, koja i dan-danas mnoge posjetitelje ostavlja bez teksta.

Danas, i nakon nekoliko stoljeća poslije, stari gradovi Bosne i Hercegovine i dalje očaravaju  ljepotom, a deset najljepših koji se moraju posjetiti dao je portal “The Culture Trip” koje možete pogledati  u foto galeriji.

KOMENTARI:
Loading...