Desetine hiljada migranata koji su zapeli u Bihaću na svom putu ka Evropskoj uniji smješteno je u četiri kampa, a mještani Bihaća i Vučjaka su kazali kako su već navikli na njih te da u posljednje vrijeme ne prave probleme.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je migrantski kamp Vučjak kod Bihaća. Dok jedni u Vučjaku provedu tek noć i nastave put ka Hrvatskoj, drugi pak tu borave duže vrijeme dok se ne okrijepe nakon neuspjelog pokušaja i torture koju uglavnom od granične policije Republike Hrvatske osjete na svojim leđima.

Samo nekoliko desetina metara od ulaza u kamp Vučjak gdje je smješteno blizu 350 migranata živi Ankica Uskok. Zatekli smo je dok je radila oko svoje kuće ispred koje svakodnevno prolaze migranti.

“Ništa nije problem. Možda je mali problem što uništavaju žicu pa ne ulaze na glavni ulaz već idu okolo kroz šumu. Mole da im se napune mobiteli, uzmu voćke, ali s njima nemam problema koliko s policijom MUP-a USK. Luđački svakodnevno voze ovom dionicom kao da je reli staza.
Prozor ne mogu imati otvoren jer tolikom brzinom se vozi da dignu prašinu i nije ih briga”, kaže Uskok.

Ističe kako su ih mještani Vučjaka jedne prilike zaustavili i zatražili od njih da sporije voze, ali da nema nikakve koristi.

“Ovdje sam rođena, svi su mi ovdje odrasli, a moja djeca ne mogu ovdje doći, ne zbog migranata već što se ne može disati od silne prašine uzrokovane automobilima. Izgubili smo naš lijepi Vučjak. Ovo je bila oaza mira, ljudi su dolazili ovdje nakon liječenja. Koliko će ovo ovdje ostati ne znam. Mi mještani smo govorili da ne mogu ove ljude smjestiti na deponiju, pa neka oni koji su to odlučili svoje dijete stave na deponiju…”, dodaje Uskok.

Njen komšija Ante Blagović je kazao kako su smještajem migranata na deponiju napravili veliki problem te da se postavlja pitanje šta kada se svi zatruju.

“Šta će onda kada se zatruje i voda i Bihać i kada se bolest proširi širom grada? Ovo je sramno. Ko je uzeo novce i ovdje otvorio kamp, ja bih ga doveo u ove uslove i ostavio samo da 24 sata odspava”, kaže Blagović.

Istakao je da to nije toliko do lokalne gradske uprave i gradonačelnika, ali da je problem mnogo većih struktura koje su iznad lokalne uprave. Na pitanje da li im smetaju migranti, kazao je da ne i da bi im i sam ponudio pomoćni objekt za noćenje i obroke.

“Nemamo nikakvih problema s njima. Momci su toliko ljubazni i super. Jučer ih je policija pratila, njih 70, svaki drugi je pozdravio. Bilo bi grdno nešto izjaviti protiv tih ljudi, a naši s automobilima ovdje voze reli vožnju. Da sutra treba nekoga smjestiti ja bi mu dao svoj objekt pomoćni, obrok, ima i mokri čvor. Neka prenoći, jede i ide dalje”, izjavio je naš sagovornik te dodao da su oni gladni.

Međutim, na kraju postavlja pitanje ko ih je poslao i zašto ih se nagomilava u Bihaću?

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...