Ova manifestacija postala je tradicija i okuplja veliki broj Bišćana i Krajišnika

Građani Bihaća, kao i svi oni koji vole ovu države, suosjećaju s preživjelim Srebreničanima, u čije ime, s ciljem trganja od zaborava, svake godine početkom mjeseca jula ograniziraju “Performans 8372”, kojeg su imenovali upravo po broju ubijenih Srebreničana u julu 1995. godine.

Ova manifestacija u Bihaću je postala tradicija i okuplja velik broj Bišćana i Krajišnika, koji dođu iz drugih gradova Unsko-sanskog kantona, da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Svake godine u gradu na Uni ovim povodom okupe se pješaci, motoristi i biciklisti, te krenu put Srebrenice, što je vrlo značajan doprinos Bihaća Srebrenici, koja se, i ove su godine poručili Bišćani, nikada ne smije zaboraviti.

U organizaciji planinarskog društva “Horizont” i podršku Ženske edukativne organizacije “Iskre” iz Bihaća, upriličena je tradicionalna manifestacija “Performans 8372”, kojoj su, uz članove ova dva udruženja, učestvovali motoristi, ljekari, sportski radnici i vjerski službenici.

Gost ovogodišnjeg “Performansa 8372” bio je Fikret Hodžić, novinar i voditelj, koji je preživio golgotu genocida u Srebrenici, zajedno s majkom i desetomjesečnim bratom.

Kada je napuštao svoj rodni grad, ostavio je oca Ibrahima, čije posmrtne ostatke još uvijek nije uspio pronaći.

“Svaka ta potraga i sve te informacije koje mi dobijamo su priča za sebe i samim tim dolaze neke nove priče. Siguran sam da bi svi oni koji su na mom mjestu rekli da je njihova priča najgora, samim tim je negdje i moja, vjerujem da ću dok budem živ na neki način živjeti s bolom. Mjesec juli od početka do kraja za sve nas iz Srebrenice, ustvari, mjesec u kojem zapravo planiramo svoj život, tako da u njemu tada ništa ne slavimo koliko god željeli da budemo sretni. Mislim da to dovoljno govori o svemu tome”, kaže Fikret.

S obzirom da je prošle godine na području općine Lukavac prvi put održan isti ovakav performans, te da je Planinarsko društvo “Horizonti” bilo suorganizator te manifestacije, to je bio povod da načelnik Općine Lukavac Edin Delić danas bude u Bihaću i zajedno s Krajišnicima oda počast ubijenim Srebreničanima, a u nedjelju se upravo s njima uputi najprije u Lukavac, a zatim put Srebrenice.

“Ovakve stvari nose nekoliko poruka. Prije svega da se žrtve, bez obzira na vjeru, rasu i naciju, moraju poštovati. Druga poruka ovakvih događaja jeste da se ovakvo nešto nikada i nikome ne ponovi i tim povodom se upravo i okupljamo kako bi se prisjetili na te nemile događaje, u cilju da ih otrgnemo od zaborava. Smatram da je važno u Srebenicu vratiti multietničnost, jer je ona takva nekada bila, ali i da pokušamo vratiit život i nadu u taj grad i podignemo standard svih njegovih građana”, istakao je Delić.

Prema riječima Zinete Horozović, direktorice “Iskre” iz Bihaća, sva ta bijelina na jednom mjestu i pozadina Srebeničkog inferna podsjećaju na smrt i ogroman broj srebreničkih žrtava, koji je nemoguće opisati riječima, već se mora svjedočiti upravo tu na stadionu Pod Borićima u Bihaću.

“Što se tiče Srebreničkog cvijeta, mi smo od PD Horizont zaduženi za okupljanje žena koje svake godine formiraju taj cvijet. Za te potrebe smo danas okupili preko 250 žena, a prijave su nam pristizale sve do pred početak manifestacije. Ove godine smo imali jednu inovativnu ideju i novinu, a to je da formiramo, odnosno napravimo, cvijet plastičnih okvira, kako bi olakšali njegovo formiranje. Mi uvijek sa skrušenošću pristupamo tom činu formiranja Srebreničkog cvijeta, pognutih glava se prisjećamo svih srebeničkih žrtava”, ističe Horozović.

Krajišnici u srcu Srebrenicu nose

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...