20.6 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

Bihać: Za porodicu Nusreta Sušića proizvodnja borovnice je ozbiljan i rentabilan posao

Porodica Sušić koja već petu godinu uzgaja američku borovnicu, unaprijedila je proizvodnju kupovinom automatizovane punilice za sokove i džemove. Radi se o projektu kojeg je podržalo Federalno ministarstvo poljoprivrede putem programa „IFAD 7“. Konkretno, to znači da će ove godine ova porodica moći preraditi desetak tona ovog voća i plasirati na tržište USK…

Već petu godinu članovi porodice Sušić iz Vikića u ozbiljnom su poslu oko proizvodnje borovnice. Na površini od 25 dunuma nalazi se više od 5.000 grmova ovog voća koje je veoma traženo na našem, ali i stranom tržištu.

Ova po svemu vrijedna porodica najveći su proizvođači borovnice u USK. Kako bi zaokružili cjelokupan proces proizvodnje, odlučili su se na kupovinu automatizovane mašine za punjenje sokova i džemova. Za Sušiće se radi o korisnoj investiciji koja će omogućiti proizvodnju gotovih proizvoda i njihov plasman na domaće tržište.

Inače, automatizovana punilica je plaćena 35.000 maraka uz učešće Federalnog ministarstva poljoprivrede, odnosno projekta „IFAD 7“ sa 70 posto sredstava. Udruženje „BOROVNICA“ kojeg zastupa Sušić je pošle godine ponudilo projekat intenzivnog razvoja zasada američke borovnice, kojeg je Federalno ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao značajnog u ovom sektoru.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci