Dana, 22. septembra 2015. godine u sali za sastanke Vlade Unsko-sanskog kantona između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, potpisan je Ugovora o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekta „Energetska efikasnost u objektima Vlade Unsko-sanskog kantona“.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona u julu 2015. godine na osnovu javnog poziva objavljenog od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja apliciralo je za dodjelu sredstava sa projektom „Energetska efikasnost u objektima Vlade Unsko-sanskog kantona“. Projekat čija je vrijednost 50.000,00 KM odobren je od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a Ugovor je u ime Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona potpisao ministar Tahir Nuhić i ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Josip Martić.

Odobrena sredstva će se koristiti za zamjenu stolarije na objektu zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, a cilj projekta je smanjena potrošnja energenata što će za rezultat imati uštedu u Budžetu Unsko-sanskog kantona, smanjeno korištenja fosilnih goriva i ublažen proces globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih plinova u atmosferu i na taj način dat doprinos zaštiti okoliša, povećanje energetske održivosti objekta kroz trajnost, kvalitetu i produžen životni vijek, kao i unaprijeđenje implementacije federalnih i kantonalnih zakona i podzakonskih akata o prostornom uređenju i građenju kojima su definisani načini uštede energije, toplinska zaštita, te energetska svojstva koja mora posjedovati građevina.

KOMENTARI:
Loading...