U četvrtak otvaranje Laboratorija za kontrolu kvalitete meda i Centra za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica koji su opremljeni u sklopu projekta koji financira EU „Bee Promoted – Promocija Pčelarstva“.

Tim povodom biće upriličeno svečano otvorenje u četvrtak, 26. maja 2016. godine, u 09.30 sati, u prostorijama J.U. Veterinarskog zavoda, Omera Novljanina 6, „Bihać“ na kojem će se obići Laboratorij, nakon čega će se obići Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica u kasarni Vedro polje, gdje će biti održana konferencija za medije na kojoj će se predstaviti dosadašnje aktivnosti projekta.

Projekt „Bee Promoted – Promocija Pčelarstva“ provodi se od 20.12.2014. do 19.12.2016. godine na području Unsko-sanskog kantona, Zadarske županije, te općine Posušje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 649.509,62 EUR, a financira ga EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.

Novoopremljeni Laboratorij posjeduje analitičku opremu za provođenje fizičko-hemijskih analiza meda i pčelinjih proizvoda i polensku analizu meda u skladu s normama Europske unije što pčelarima može pomoći u standardiziranju i podizanju kvalitete meda te njegovu boljem plasmanu na tržište kao kvalitetnog i sigurnog proizvoda. Kako bismo proizvodili i konzumirali što kvalitetniji med i proizvode na bazi meda, te našim pčelarima olakšali proizvodnju, podigli razinu znanja, odgovarajuće ih opremili i pripremili za konkurentno europsko tržište osim Laboratorija za kontrolu kvalitete meda u Veterinarskom zavodu, projektom se uspostavlja i Centar za selektivni uzgoj i oplodnju pčelinjih matica, koja ima vrijednu opremu za uzgoj selekcionisanih matica „Kranjske pčele“ što će omogućiti selekciju i uzgoj kvalitetne matice koja će biti produktivnija i na taj način omogućiti svim pčelarima povećan obim proizvodnje pčelinjih proizvoda.

Ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva na području Unsko-sanskog kantona kao i za regionalni razvoj obje države te prekograničnu saradnju između partnerskih institucija u ovom projektu.

KOMENTARI:
Loading...