Mr. sci. Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona i Dragan Polimanac,ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK razgovarali su danas u Bihaću sa proizvođačima voća i povrća. Odnedavno, proizvođači su se udružili u Kantonalni savez  udruženja proizvođača voća i povrća a današnji sastanak dio je aktivnosti resornog Ministarstva kojim se kroz direktan kontakt sa poljoprivrednicima stvaraju smjernice budućeg djelovanja i planskog pristupa razvoju ove oblasti. Proizvođači voća i povrća informisali su ministra i premijera o problemima s kojima su suočeni, iznijeli i neke konkretne primjere kako Vlada Kantona može pomoći ljudima koji u poljoprivrednoj proizvodnji osiguravaju radna mjesta, te ukazali na, odranije poznatu činjenicu da su dosad  poticajna sredstva sa federalnog nivoa neravnomjerno raspodjeljivana  i pri tom favorizirani određeni kantoni, a Unsko-sanski kanton u tom je bio oštećen.

Premijer Saračević i ministar Polimanac obećali su da će poljoprivredni proizvođači imati iskrenu podršku u ovoj Vladi, a svjesni su koliko im otežava rad to što čekaju isplate poticaja još iz 2013. i 2014. godine, a ovogodišnja sezona radova već je uveliko započela.

Probleme nećemo mesti pod tepih nego ćemo ih rješavati, a odlučno ćemo stati iza naših poljoprivrednih proizvođača, kazali su.

 

Ministar zdravstva i socijalne politike sazvao kolegij sa direktorima centara za socijalni rad

 

Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva i socijalne politke u Vladi Unsko-sanskog kantona sazvao je danas u Bihaću direktore centara za socijalni rad na prvi kolegij.

Socijalna politika do sad je bila marginalizirana. To se više neće dopustiti niti nedopustivi odnos da siromašni mogu čekati i gladovati. Ti ljudi moraju biti prioritet, kazao je dr. Kajtazović.

Kolegij sa direktorima centra za socijalni rad bit će praksa, a kroz kontinuirani kontakt i  saradnju  Ministarstvo i socijalni radnici krenut će u pripreme reformi socijalne politike.

Situacija je alarmantna a problemi se moraju rješavati sistemski, saglasni su socijalni radnici.

KOMENTARI:
Loading...