Imperativ predstavlja smanjenje količine otpada, odnosno njegovo razdvajanje i recikliranje, kako bi na deponiji završila minimalna količina

„Korak po korak integrirano upravljanje krutim otpadom“ naziv je radionice koja je održana u Bihaću.

To je druga faza projekta kojeg zajedno implementiraju Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi USK i Resurni centar za vode i okoliš „Una Consulting“ uz podršku Švicarske ambasade u našoj zemlji.  Jedan od ciljeva radionice je pridonijeti djelotvornom, dobro prihvaćenom i održivom sistemu na području regije Bihać, koji će unaprijediti kvalitet života stanovnika ovog područja.

Nakon što je u februaru održana radionica na kojoj je,  između ostalog, prezentiran informacioni sistem za upravljanje otpadom, izvršene su brojne terenske pripreme. Tako je u svim općinama Unsko- sanskog kantona, te općini Drvar izvršena je obuka uposlenika lokalnih organa uprave i predstavnika javnih komunalnih preduzeća.

Posebna vrijednost projekta  je što je uspostavljen informacioni sistem za upravljanje otpadom pod nazivom SWIS, kao poseban alat za analizu podataka o upravljanju otpadom namijenjen javnim institucijama na lokalnom i regionalnom nivou.

Za kvalitetnu realizaciju projekata u oblasti upravljanja krutim otpadom „UNA Consulting“ raspolaže velikom bazom podataka. Poseban imperativ predstavlja smanjenje količine otpada, odnosno njegovo razdvajanje i recikliranje, kako bi na deponiji završila minimalna količina, uz osiguravanje ekonomske održivosti cijelog procesa.

KOMENTARI:
Loading...