U organizaciji Planinarskog društva Horizont iz Bihaća i uz podršku grada Bihaća u popodnevnim satima na stadionu NK Jedinstva održan je preformans u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Preko 400 učesnika simboličnim formiranjem broja 8372 još jedanput su odali počast žrtvama najvećeg genocida u Evropi od II Svjetskog rata.

Kako je istakao Elvir Muslić, predsjednik PD Horizont , preko 80 članova ov društv večeras će krenuti put Srebrenice kako bi se već sutra priključili Maršu mira. On je dodao da je i ove godine veliki broj građana Bihaća izrazio želju za odlazak u Srebrenicu , zahvalivši se još jedanput svima koji su i pored velike vrućine došli i prisustvovali i učestvovali u preformansu.

„ Hvala svima koji su danas i pored velikih vrućina došli i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.Mi Bišćani kao i svi patrioti ove države suosjećamo se sa preživjelim Srebreničanima i evo nakon pješaka, uskoro kreću i motoristi i biciklisti i to je još jedan doprinos da istina nikada ne bude zaboravljena. A ta istina je da je u Srebrenici počinjen genocid nad nevinim žrtvama i to se ne smije zaboraviti kako se nikom na ovim prostorima ne bi ponovilo „-kazao je gradonačelnik Emdžad Galijašević, tokom prisustva preformansu na stadionu NK Jedinstva.

Nakon preformansa učesnici marša i članovi PD Horizont položili su cvijeće na centralnom šehidskom obilježju Humci.

KOMENTARI:
Loading...