Prestankom oborina, stanje u Bihaću se smiruje. Zbog izlijevanja kanala za oborinske vode, jučer je najviše problema bilo je u mjesnim zajednicama Golubić, Čavkići, Kamenica i Vedro Polje. Danas je situacija u tim naseljima bolja. Međutim, u mjesnoj zajenici Čavkići, u naselju Midžići, voda je pokrenula ogromno klizište usljed čega je došlo do prekida glavnog distributivnog cjevovoda. Ekipa JP Vodovod nalazi se na terenu i očekuje se saniranje kvara.

U Meteorološkoj stanici u Bihaću potvrdili su nam da je vodostaj Une u opadanju, a razvoj situacije zavisi od količine padavina u narednom periodu. Civilna zaštita i Gradska uprava prate stanje u svim područjima. I danas su obilazili kritična mjesta u nekoliko mjesnih zajednica, kazao je Smail Toromanović, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Već se poduzimaju i mjere sanacije. Grad Bihać je potpisao ugovor sa izvođačem radova, koji će u naredna dva mjeseca raditi na čišćenju 15,5 kilometara odvodnih kanala na području nekoliko mjesnih zajednica. Uređenjem kanala uveliko  će se smanjiti mogućnost plavljenja na kritičnim mjestima.

U Bosanskoj Krupi je zbog obilnih padavina jučer poslije podne proglašeno je stanje prirodne nesreće. Ovog jutra vodostaj Une je u porastu za 10 cm. Najkritičnije stanje je na gradskom drvenom mostu koji je zatvoren zbog deformacije kontrukcije mosta.

Najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i na Govedarnici.

U ostalim općinama stanje se postepeno smiruje. Vodostaji Sane i njenih pritoka u fazi su opadanja i u ovom trenutku ne prijeti opasnost od poplava, informacije su iz Civilne zaštite Sanski Most. Također, u opadanju su i pritoke, a rijeka Bliha se tokom jučerašnjeg dana povukla u korito na lokalitetu naselja Alagića Polje, gdje je bilo najkritičnije.

KOMENTARI:
Loading...