Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tokom ovog mjeseca realizira niz radionica o temi HIV/AIDS i mobilnost, za predstavnike firmi koje u realizaciji svojih poslovnih aktivnosti angažuju vozače kamiona u međunarodnom transportu. Četvrta po redu danas je, u saradnji sa Privrednom komorom USK-a i Vanjskotrovinskom komorom BiH, održan u Bihaću.

Radionica je održana u okviru projekta koji je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) počela realizirati u februaru 2011. godine pod nazivom ’’Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini – mobilna populacija’’.

Ovaj projekt podržava implementaciju državne strategije o prevenciji HIV/AIDS-a kako bi se preduprijedile nove infekcije među mobilnom populacijom i ojačali lokalni kapaciteti u smanjenju ranjivosti mobilne populacije na HIV/AIDS.

„Cilj današnjeg treninga jeste da prezentiramo situaciju o HIV/AIDS-u globalno i u BiH, kao i rezultate istraživanja, koje je međunarodna organizacija za migracije prikupila nakon kampanja dobrovoljnog povjerljivog savjetovanja i testiranja vozača kamiona u posljednje tri godine, o njihovom znanju o HIV/AIDS-u, njihovim navikama, kao i poznavanju informacija, koje se tiču mogućnosti dobrovoljnog poverljivog besplatnog savjetovanja i testiranja na HIV/AIDS u različitim gradovima u BiH“, kazala je Alma Šunja, project manager HIV/AIDS projekta.

Prema rezultatima istraživanja, kako je danas rečeno, tokom prople godine u našoj zemlji zahvaljujući ovom projektu evidentirano je sedam slučajeva oboljelih od Hepatitisa C, dok nije registriran nijedan slučaj HIV pozitivan.

„Plan Međunarodne organizacije rada jeste da u 2015. godini pet miliona ljudi bude testirano na HIV/AIDS i mi se nadamo da ćemo nakon ovih treninga, koje ćemo održati uspjeti, da prenesomo ovu poruku i vlasnicima firmi u poslovnom sektoru i uposlenicima, da slijede ovu preporuku i da se testiraju na HIV/AIDS“, istakla je Rukhshena Kurbonova, trener radionice iz IOM-a iz Tajikistana.

Aktivnosti ovog projekta su podržane kroz Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), a finansira ih Globalni Fond za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM).

KOMENTARI:
Loading...