U bihaćkom naselju Duljci danas je obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka, kojoj su prisustvovali članovi porodica ubijenih, mještani Ljutočke doline, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

– Na današnji dan 1992. godine u Duljcima je od  pripadnika Vojske Republike Srpske (RS) ubijeno oko 30 civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih 16 u ovom šljiviku. Svi su bili na radnoj obavezi, a većinom se radilo o starim i iznemoglim osobama – kazao je predsjednik Savjeta MZ Orašac, Ibrahim Begić.

Dodao je da je ovaj zločin posebno zastrašujući, jer su počinioci nakon strijeljanja tijela mještana Orašca, Ripča i okolnih naselja, stavili na hrpu i zapalili, pokušavajući na taj način prikriti zločin. Dio nekompletnih tijela žrtava pronađen je i ekshumiran 2000. godine na lokalitetu Duliba, a nekoliko tijela ni do danas nije pronađeno. Njihove porodice nisu izgubile nadu da će ih pronaći i dostojno ukopati, kako bi pronašle smiraj. Najmlađa žrtva bila je trinaestogodišnja Aldina Vojić, što najbolje govori o razmjeru zločina.

– Naše dojučerašnje komšije srpske nacionalnosti početkom 1992. godine počinile su stravične zločine u Ljutočkoj dolini, koji se ne smiju zaboraviti nikada, kako se nikom ne bi ponovili – istakao je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević.

Ministar za pitanja boraca i RVI USK-a Abid Mulalić, kazao je da je agresor u Duljcima, kao i na brojnim drugim mjestima, ono što nije mogao u direktnoj borbi, nažalost, činio među nenaoružanim civilima.

KOMENTARI:
Loading...