U najtežim trenucima u odbrani Bihaća, mještani su se organizirali u jedinice tadašnje TO BiH i herojskom borbom zaustavili daleko nadmoćnijeg agresora

U mjesnoj zajednici Sokolac, danas je održana svečanost povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja čete Teritorijalne odbrane.

U prisustvu predstavnika Grada i nekadašnjih komandanata 5.korpusa Armije R BiH, o ratnom putu ove jedinice govorili su Suljo Žerić, prvi komadant čete TO Sokolac i Ismet Fazlić, predsjednik Savjeta MZ Sokolac. Kako je istaknuto, četa TO Sokolac u odbrambeno-oslobodilačkom ratu imala je 31 poginulog pripadnika, te 90 ranjenih, a za nesebičnu hrabrost u odbrani države nekoliko pripadnika jedinice je dobilo priznanja i najveće ratno odlikovanje, značku Zlatni ljiljan.

Ističući da su se mještani, u najtežim trenucima u odbrani Bihaća, organizirali u jedinice tadašnje TO BiH i herojskom borbom zaustavili daleko nadmoćnijeg agresora, Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da u miru svi zajedno moramo pokazati šta želimo od naše države, kao što smo to pokazali u ratu braneći je od daleko moćnijeg neprijatelja.

„Od aprila svake godine obilježavamo datume koji su obilježili našu borbu za državu BiH i ovaj datum za nas je od velikog značaja i zbog toga nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti naše sugrađane koji su položili živote u temelje ove države”, kazao je gradonačelnik Galijašević i podsjetio da je Grad osigurao prije dvije godine sredstva za završetak spomen-sobe poginulim borcima Sokoca.

O značaju formiranja čete TO Sokolac, te razvoju 5.korpusa Armije R BiH, prisutnima je govorio brigadir Mirsad Selmanović, načelnik Štaba 5.korpusa A RBiH. On je istakao da se svaki datum iz odbrambeno-oslobodilačkog rata treba obilježavati zbog mladih naraštaja i historije bošnjačkog naroda.

Nakon svečanosti, delegacija Grada zajedno s predstavnicima boračkih udruženja položila je cvijeće na centralno šehidsko spomen-obilježje.

KOMENTARI:
Loading...