Na gradskom mezarju Humci u Bihaću danas je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena 22. godišnjica formiranja Izviđačko-diverzantske čete 5. korpusa Armije Republike BiH. I ove godine preživjeli pripadnici jedne od najelitnijih jedinica 5. korpusa evocirali su uspomene na ratni put ove jedinice koja je od svog osnivanja prošla sva ratišta tadašnjeg Bihaćkog okruga i uzela nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju države BiH.

Prisutnima pripadnicima IDČ 5. korpusa Armije RBiH prigodnim riječima obratili su se Frančeski Janda , ispred IDČ-a i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća. U svojim obraćanjima istakli su da su pripadnici IDČ-a , ali i svi borci 5.korpusa Armije R BiH, herojskom i časnom borbom pokazali kako se bori za državu Bosnu I Hercegovinu.

“Hvala vam dragi moji sugrađani na sve što ste kao pripadnici IDČ-a, odnosno kao pripadnici Armije R BiH uradili u najtežim trenutcima u historiji naše zemlje. Danas se moramo okupljati i obilježavati ove i islične datume, jer smo na sve naše heroje ponosni , a posebno smo ponosni na njihovu časnu borbu koja nije ukaljana i koja je potvrdila da smo se časno borili protiv modernog oblika fašizma kojem je genocid bio glavni cilj “-kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je danas istaknuto IDČ 5. korpusa najmlađi je sastav u jedinicama 5. korpusa. Jedinica je učestvovala u svim većim bitkama, od oslobađanja Sokoca, Velike Kladuše, pa do završnih operacija u Sanskom Mostu.

U oslobodilačkom ratu nagrađivana je više puta visokim ratnim priznanjima, a od osnivanja do završetka rata poginula su 25 pripadnika IDČ 5.korpusa , među kojima komandir jedinice ratni heroj zlatni ljiljan Jasmin Kulenović- Havarija. Život za slobodu, pored komadira Kulenovića , dala su i tri komandira voda, a mnogi pripadnici jedinice su teže i lakše ranjeni.

KOMENTARI:
Loading...