BiH za razliku od susjednih zemalja, nema državno ministarstvo poljoprivrede, nema dobru pregovaračku poziciju u odnosu na EU, bh. tržište je poprilično zasićeno proizvodima, a izgubljena su i neka od tržišta kao što je susjedna Republika Hrvatska.

Bosanskohercegovački mljekari trenutno raspolažu na zalihama sa oko 10 miliona litara mlijeka kojem je upitan plasman na tržište. Ovakva situacija može dovesti do prekida otkupa mlijeka od domaćih poljoprivrednika, što je alarm vlastima u BiH i ujedno poziv da se što hitnije uključe u traženje objektivno mogućeg rješenja.

O ovom su, na nedavno održanom sastanku, razgovarali predstavnici  Grupacije  prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda i Vanjskotrgovinske komore BiH. Kako su zaključili tokom sastanka, nužno je hitno uključivanje svih nivoa vlasti u BiH u rješavanje problema tržišnih viškova mlijeka. Inače, trenutno niko od upućenih nema objektivno i realno rješenje za bezbroj uzroka koji dovode u pitanje budućnost bh. proizvodnje i prerade mlijeka.

Cijena mlijeka koje se otkupljuje, nekontrolirani uvoz i zastoj u izvozu mlijeka u EU, samo su najznačajniji od brojnih.

Da istu sudbinu i probleme dijele uslovno rečeno „mali i veliki“ prerađivači, potvrđuje nam svojim riječima i Muhamed Kamerić vlasnik mljekare „Čapljanka“ iz Sanskog Mosta.

Kako navodi Kamerić, prekomjeran uvoz sirovog i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda samo su jedna od strana koje čine problem. BiH za razliku od susjednih zemalja, nema državno ministarstvo poljoprivrede, nema dobru pregovaračku poziciju u odnosu na EU, bh. tržište je poprilično zasićeno proizvodima, a izgubljena su i neka od tržišta kao što je susjedna Republika Hrvatska. Sve to ovdašnju situaciju u mljekarstvu udaljava od jedinog povoljnog rješenja, tržišta Evropske unije, jer je to jedino uređeno i stabilno tržište. Bh. prerađivači mlijeka nemaju alternativu, bez obzira na spominjanje takozvanih trećih tržišta.

Kako nam je kazao Kamerić takva tržišta su nestabilna i nikad se ne zna kako će reagirati, u čemu je najbolji primejr trenutna blokada u poslovanju EU i Rusije. Piše li se crno bh. mlijeku, odgovor je na koji jedino može dati država, koja na žalost,  u ovom trenutku ima nedoljnu ulogu u ovim procesima.

KOMENTARI:
Loading...