Kompanija “Siniat” iz Belgija izrazila je zanimanje za eksploataciju nalazišta gipsa u blizini Kulen Vakufa te će uskoro uslijediti potpisivanje koncesijskog ugovora s ovim investitorom.

Ovu informaciju je “Dnevnom listu” potvrdio ministar privrede u Vladi USK Vid Šantić koji je istakao kako se koncesijski ugovor odnosi na lokalitet Bukvarina površine oko sedamdeset hektara.

Prema njegovim riječima, koncesionar je ponudio bankarsku garanciju za koncesionu naknadu koja bi na godišnjem nivou trebala iznositi oko 150.000 KM.

– Ono što je značajno jeste kako će uposlenje promaći oko pedeset radnika, a investitor planira i izgradnju tvornice za finalizaciju proizvoda. Ukoliko se taj projekt realizira to će značiti otvaranje još novih radnih mjesta – rekao je Šantić.

Ranije je interes za eksploataciju gipsa na području Kulen Vakufa pokazala francuska tvrtka “Lafarge”, jedan od najvećih proizvođača gipsanih ploča u Evropi, ali su Francuzi nakon dvogodišnjih pregovora odstali od ulaganja.

Inače, riječ je jednom od najvećih nalazišta gipsa u Evropi, a zalihe ovog nemetala procijenjene su na oko sedam miliona tona visokokvalitetnog gipsa.

KOMENTARI:
Loading...