Prema neslužbenim informacijama, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bit će ovogodišnji dobitnik nagrade Počasni građanin Grada Bihaća.

Priznanje „Počasni građanin Grada Bihaća“, dodjeljuje se građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima koji su posebno zaslužni za promicanje vrijednosti demokratskog društva, historijskih događaja i tradicija naroda Bosne i Hercegovine, položaja i ugleda grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i države Bosne i Hercegovine u promicanju njezina suvereniteta i samostalnosti na opće prihvaćenim načelima suvremenog svijeta: međunarodnu suradnju i mir u svijetu, jačanje međunacionalnih odnosa, ljudskih prava i sloboda, tolerancije među ljudima različite nacije, vjere i kulture, humanosti, solidarnosti, za humanitarni rad i druge značajne dobrotvorne aktivnosti.

Iako ova informacija nije potvrđena, stiče se dojam da se radi o svojevrsnoj zahvalnici za nekoliko projekata kojima je Sarajevo konačno “pogledalo” Krajinu i Bihać, a među kojima su najznačajnija inicijalna sredstva od 2 miliona KM za početak izgradnje aerodroma Bihać.

Kratka biografija

Bakir Izetbegović (Sarajevo, 28. juna 1956.), je bosanskohercegovački političar i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Stranke demokratske akcije, te sin prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

Bakir Izetbegović je završio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu 1981. godine. Od 1982. do 1991. radio je kao konsultant u firmi “Konsalting” u Sarajevu, nakon čega je od 1991. do 2003. godine obavljao dužnost direktora Zavoda za izgradnju grada Kantona Sarajevo (od 1991. do 1995. Zavod za izgradnju grada Sarajeva).[1] Tokom rata u Bosni i Hercegovini je bio angažovan kao lični sekretar svog oca Alije Izetbegovića, predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

U periodu od 1992. do 2003. bio je član Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, a funkciju predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo obavljao je u periodu od 2000. do 2002. godine. Član Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, te poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bio je u periodu od 2002. do 2006. Funkciju potpredsjednika SDA obavljao je u periodu od 2003. do 2009, a trenutno je predsjednik SDA. [2]

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2006. izabran je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje je do 2010. bio predsjedavajući Kluba poslanika SDA u PD PSBIH i predsjedavajući delegacije PS BIH u Vijeću Evrope[3]. Na Opći izborima u Bosni i Hercegovini 2010. godine izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda[4].

Angažiran je kao koordinator izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, također, bio je i koordinator izgradnje BBI Centra u Sarajevu. Od 1995. do 1997. bio je član Upravnog odbora fudbalskog kluba Sarajevo. U periodu od 1997. do 2000. bio je član Upravnog odbora košarkaškog kluba Bosna. Funkciju člana upravnog odbora muslimanskog humanitarnog društva “Merhamet”, obavljao je od 1999. do 2003. Član Sabora Islamske zajednice BiH bio je u periodu od 2000. do 2002.

Na Općim izborima 2014. kao član SDA sa osvojenih 32,27 % glasova ponovo je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Oženjen je i ima kćerku. Živi u Sarajevu. Govori engleski jezik.

KOMENTARI:
Loading...