Na području Bosanskih Milanovaca, mjesta udaljenog dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, gradit će se najveća solarna elektrana u Bosni i hercegovini, potvrdio je načelnik općine Mustafa Avdagić.

Prema njegovim riječima, realizaciju ovog projekta pokrenula je austrijska tvrtka “my-PV”, koja je u pomenutom podgrmećkom selu kupila sedamdeset duluma zemljišta.

Kako je rekao Avdagić, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Unsko-sanskog kantona investitoru je već izdalo upotrebnu dozvolu.

– Ovo je projekt koji je prihvatljiv za našu lokalnu zajednicu, jer je riječ o iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Investitoru ćemo pružiti svaku vrstu pomoći kako bi se projekt realizirao na najbolji mogući način – naveo je Avdagić.

On je dodao kako postoji zainteresiranost i nekoliko investitora za izgradnju minihidroelektrana snage do jednog megavata, koje bi se gradile u kanjonu rijeke Blihe.

Austrijska tvrtka “my-PV” poznata je u BiH i kao partner u realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane u Hodovu kod Stoca, inače vrijedne 20 mil KM.

Kompanija “my-PV” u izgradnji solarnih elektrana u regiji i na kontinentu prisutan je više od dvije decenije.

KOMENTARI:
Loading...