Prenosimo vam Mehmedovo pismo u cijelosti:

Zovem se Mehmed Bosnić, rođen sam 02.08.1996. godine u Bihaću.

Nastradao sam 22.08.2011. godine skokom u rijeku Unu,te povrijedio vratne pršljenove. Nakon tri dana operisan sam u Sarajevu nakon čega je dijagnozirana kvadriplegija (potpuna oduzetost). Nakon nekog vremena,odlučio sam se i za drugu operaciju kojom su doktori pokušali ukloniti cistu koja mi je smetala u oporavku,a i svakodnevnom životu. Nažalost oporavka u prve dvije godine gotovo da nije bilo nikako pa sam odlučio potražiti pomoć van granica BiH uzimajući u obzir sva liječenja koja bi mi mogla pomoći.
Nakon razmatranja mnogobrojnih terapija,operacija i svih vrsta liječenja ozlijeda vratne kičme našao sam kliniku u Moskvi koja tretmanima matičnim ćelijama ubrzava,te pospješuje oporavak. Odlučio sam da idem na to liječenje pa sam uz pomoć prijatelja,škole,raznih humanitarnih organizacija (lokalne humanitarne organizacije,IKB Berlin,humanitarni koncerti…) i obitelji prikupio novac da počnem liječenje. Prvi tretman je koštao 21 000 eura,koji je bio i najskuplji zbog ostajanja 21 dan u klinici,odvajanja ćelija,raznih nalaza,fizikalnih terapija i sličnog.

Nakon prvog tretmana rečeno mi je da se na tu vrstu liječenja ide svaka tri mjeseca,zbog novog ubrizgavanja ćelija i da slijedeći tretmani koštaju oko 5 000 eura. Išao sam na četiri tretmana koji su uveliko promijenili moje stanje. Moje trenutno stanje je quadriparesis spastica i lagano se poboljšava. Doktori kažu da moj oporavak ide bolje od očekivanog,te garantuju 95% da ću uspjeti stati na svoje noge. Na zadnjem tretmanu sam pokušao hodati nakon tri godine.
Nažalost Federalni Zavod Zdravstvenog Osiguranja i Reosiguranja odbija pomoći u mom liječenju jer za njih to liječenje nije priznato i navodno nije na Federalnoj listi bolesti za koje Federalni fond plaća liječenje. Iako u Federalnom pravilniku piše da ako je metoda uspješna,ako ne postoji takav vid liječenja u FBiH da bi Federalno Zdravstvo trebalo platiti troškove,bar mi tako kažu u ZZO USK,ali nažalost ne mogu dobiti nikakvu pomoć od njih.
Ovim putem vas molim, ako je moguće da mi pomognete u prikupljanju novčanih sredstava za nastavak mog liječenja.
Unaprijed hvala.

Pomoći možete na slijedeće račune:
1605608500001397 (Vakufska banka) – lični račun 160-201-70201228-71
Intermediary bank: Commerzbank AG , Germany, BIC CODE: COBADEFF
Beneficiarys bank: Vakufska banka DD Sarajevo, BIC CODE: VAKUBA 22
Beneficiary: IBAN: BA 391602017110016069
Bosnić Mehmed
Kostela bb, 77000 Bihać ,BiH

KOMENTARI:
Loading...