Ljubav Alema Imamovića iz sela Vrhpolje, nadomak Sanskog Mosta, prema golubovima traje još od njegovog djetinjstva i danas je vlasnik velikog golubarnika sa više od stotinu golubova različitih vrsta.

Kaže kako je još kao mališan zavolio ove ptice i da su mu od tada one najdraži i najvažniji hobi.

“Da nema golubarstva, bavio bih se vjerojatno nečim drugim, ali sigurno bih bio siromašniji čovjek, jer me danas golubovi opuštaju i odmaraju. Uživam ih posmatrati, osjetiti povezanost kada slete i jedu iz ruke”, objašnjava Imamović ljubav prema ovim pticama.

Dodaje kako već godinama radi u Sloveniji, ali da gotovo svaki vikend iskoristi da dođe u rodni kraj. Za vrijeme njegovog odsustva o ljubimcima se brinu Imamovićevi roditelji. Golubove redovno pušta van golubarnika, a oni se uvijek vrate na svoje mjesto. Jedini problem je soko, koji ponekad pokupi pokojeg goluba. Svoje ljubimce hrani pšenicom, kukuruzom i sojom. “Veoma su privrženi čovjeku i izuzetno su umiljati. Na ljubav uzvraćaju ljubavlju. Voda, hrana te čista i uredna prostorija jedini su njihov zahtjev, tako da ovaj hobi ipak zahtijeva dosta vremena i truda”, kaže Imamović. Dodaje kako ne prodaje svoje golubove navodeći da je njihova cijena u Bosni i Hercegovini veoma niska.

“Za jednog plemenitog goluba možete dobiti najviše 50 maraka. Mnogo su više cijenjeni u Sloveniji, gdje za jednu pticu možete dobiti i do 500 maraka”, kaže ovaj uzgajivač.

Od više različitih vrsta koje ima u golubarniku, najdraži su mu prevrtači i visokoletači.

“Uzbudljivo ih je gledati kada na nebu prave ‘lupinge’ i druge figure. Često ih pustim, a onda ležeći na zemlji posmatram njihov let. To me najviše opušta”, kaže Imamović.

Dodaje kako mu njegovi ljubimci popravljaju raspoloženje i vraćaju optimizam te da mu je od njih važnija jedino porodica.

KOMENTARI:
Loading...