Proteklog petka održana je dugo očekivana vanredna Skupština Unsko-sanskog kantona, na kojoj su odobrena kratkoročna i dugoročna kreditna zaduženja, prema ustaljenoj praksi, već dan nakon petka sve se zaboravilo.

Trenutno je policija u štrajku na području kantona, koja i dalje traži dijalog sa svojim poslodavcem, a za sutra su najavljeni dalji pregovori.

Medijima je promaknulo i dirljivo obraćanje predsjednika sindikata policije Alagić Mahmuta: “Sjedio sam mirno, sat i po’ i slušao vaše diskusije. I ništa me ne iznenađuje.”, započeo je Alagić obraćanje, pa nastavio: “Ali me iznenađuje da pojedini poslanici govore kako imamo budžetskih korisnika 6.000, a ni jedan nije rekao da je i on budžetski korisnik. “.

Posebno zanimljiv prijedlog je bio da ukoliko Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ne može da obavi kvalitetno poslove inspekcijskih nadzora, da Skupštna nađe način sa izmjenama propisa kako bi isti posao obavljali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Naglasio je da dosadašnja iskustva sa općinskog nivoa i prenošenja nadležnosti sa inspkcija na MUP su pozitivna.

Alagić je u svom obraćanju poslanicima u Skupštini zatražio od poslanika da teret krize podnesu i sami, te da prvo od svojih enormnih primanja krenu praviti rezove, a tad će ih podržati i sindikat policije, a vjerovatno i ostali sindikati.

KOMENTARI:
Loading...