Udruženje slijepih građana USK-a datira još od davne 1954. godine te ih u radu nije spriječila niti Agresija na Bosnu i Hercegovinu. Trenutno ovo udruženje ima 317 čanova, te obuhvata rad 8 općina USK-a. Surađuju sa mnogim udruženjima, a posebno sa Koordinacionim odborom kantonalnih invalidnih udruženja i Saveza USK-a u kojem se obuhvaćeni svi profili invaliditeta sa područja USK-a. Njihov primarni zadatak je socijalizacija i resocijalizacija slijepih osoba, a time se podrazumijeva obrazovanje i osposobljavanje mladih slijepih osoba koje su rođene sa invaliditetom.

Unatoč teškoj financijskoj situaciji ovog udruženja zbog stalnog smanjivanja prihoda iz Budžeta USK-a ovo udruženje omogućuje mladim članovima odlazak u Centar za obrazovanje koji je posebno prilagođen njihovim potrebama. Također im doniraju različita pomagala i potrebnu opremu za edukaciju, kao npr. tablete sa govornim jedinicama prilagođene za slijepu djecu. Također svoje članove zabavljaju raznim događajima, najviše sportskim aktivnostima za djecu i odrasle gdje igraju šah i pikado posebno prilagođen slijepim osobama. Ovakvu sportsku opremu su prvi uveli u BiH unatoč tome što nemaju nikakvih donacija pored prihoda od USK-a. Također svake godine vrše edukaciju slijep za rad na računaru sa govornim jedinicama, a oformisali su i edukacijski centar u Sanskom Mostu gdje vrše iste aktivnosti.

Sa velikom voljom za uspjeh nisu posustali niti kada im je USK-a smanjio prihode, te su i dalje nastavili odlaziti na razne susrete sa susjednim državama i osvajati titule u raznim sportskim aktivnostima. Za ovakvo udruženje zajednica može imati samo riječi hvale, iako nažalost mnogi ni ne znaju da ovo vrijedno društvo postoji i da se bori sa surovom realnošću današnjeg svijeta.

KOMENTARI:
Loading...