Mr. sci. Izudin Saračević, premijer USK  primio je danas predstavnike Aktiva nastavnika razredne nastave Unsko-sanskoga kantona.  Nastavnici su predočili premijeru Kantona loše strane reformi u osnovnom obrazovanju, prvenstveno  one koje se tiču opisnog ocjenjivanja učenika.

Žao nam je što nismo imali podršku ni razumijevanje Ministarstva obrazovanja ranijih godina kada smo ukazivali da za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja škole nisu opremljene, da nemamo adekvatne uslove, čak ni jedinstveni pravilnik o opisnom ocjenjivanju, kazali su članovi Aktiva.

Stav je Aktiva da bi opisno ocjenjivanje trebalo ukidati u drugom i trećem razredu osnovne škole, a inicijativu je potpisalo 700 nastavnika razredne nastave. Oni su na ovu temu ranije organizirali  javnu tribinu gdje su sugestijama svoj stručni doprinos radu tribine dali  i profesori  Pedagoškog fakulteta u Bihaću.  Na prijedlog premijera, Aktiv će uraditi kompletnu SWOT analizu i dopuniti materijal kojim će obrazložiti inicijativu za ukidanje opisnog ocjenjivanja  nakon prvog razreda osnovne škole, što bi, smatraju nastavnici, bolje motiviralo učenike.

KOMENTARI:
Loading...