Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi S*da i Tu****tva BiH su u više bh. gradova lišili sobode devet osoba te pretresli 10 lokacija, a u okviru akcije “Marakan” u vezi sa kriju*****enjem migranata.

Lišene osobe će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom KD  biti predate Tu****tvu BiH. Također, privremeno je oduzeto četiri putnička vozila, određena količina op***e dr***e i mu***ije.

Akcija je provedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kri*****lne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krij*****rila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Kako je naglašeno, pripadnici GPBiH tokom provođenja akcije kodnog naziva “Marakan” dokumentovali su više slučajeva kri******renja osoba s područja Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje Evropske Unije. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prok******arili više od 140 migranata čime su stekli značajnu prot***avnu imovinsku korist.

“S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti s ciljem otkrivanja KD u vezi s kri******njem ljudi. U 2018. i 2019. godini pripadnici GPBiH evidentirali su 78 KD ‘kr*****nje ljudi’, te osam ”organiziranje skupine ili udruženja za vršenje KD kri****je migrantima” i realizirali niz akcija na presijecanju krij******enja migranata na dijelu tzv. balkanske kriju******ke rute (Taurus, OX, Centar). Uspješna realizacija akcije rezultat je profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih postrojbi GPBiH koje su u njoj učestvovale: za nadzor i osmatranje, PGP Bijeljina, postrojba za podršku i kontrolu terenskih ureda Zapad, Sjeverozapad i Istok. I u ovoj akciji veoma je značajna izuzetna suradnja GPBiH s Tu****om i Su*om BiH”, poručeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI:
Loading...