Bh. poljoprivreda ima perspektivu, a oni koji se planiraju ili su se već počeli baviti njome, imaju priliku za zaradu. Proizvodnja malih krastavaca – kornišona u prethodnim godinama pokazala se veoma isplativom, a potražnja za istim u zapadnim zemljama Europe je velika kaže direktor ZZ Agrodar iz Cazina Aldin Kuduzović. Planovi Zadruge su da ove godine na evropsko tržište plasira više od 2.000 tona prvoklasnog krastavca kornišona.

Kroz kooperantsku proizvodnju, ističe Kuduzović, data je prilika nezaposlenim građanima da ostvare dobru zaradu u ovoj proizvodnji. Za svoje kooperante zadruga osigurava sadnice i potreban repromaterijal, kao i obuku, nadzor i siguran otkup. Cilj nam je kroz opremljenog i educiranog proizvođača dugoročno osigurati sirovinu za naše izvoz tvrdi naša sugovornik koji pojašnjava da ne postoji količina krastavaca koju jedan poljoprivrednik može proizvesti, a da je zadruga ne može otkupiti.

Svake godine u Agrodaru teže povećanju proizvodnje za oko 20 posto.

Kuduzović smatra da je potencijal za proizvodnju krastavaca, jagodičastog i bobičastog voća u BiH veliki, ali i jako malo iskorišten. S druge strane, potražnja za ovim voćem i povrćem i njegovim prerađevinama na evropskom tržištu je jako velika. Stoga je strategija Zadruge stimulirati uzgoj ovih kultura na području USK te na taj način zaposliti veliki broj domaćih kooperanata, naglasio je direktor Agrodara.

KOMENTARI:
Loading...