Student četvrte godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Adnan Samardžić (24) iz Cazina, prošle godine je uspješno završio svoj prvi projekat. Riječ je o igrici „Adventures of William“ koja je namjenjena za android i smart telefone. Adnan je na igrici radio puna dva mjeseca i uložio 200 KM sredstava da bi je završio i postavio na play store. Namjera mu je bila da pokaže kako programiranje nije bauk i da se sve može naučiti uz puno učenja, truda i rada.

– Obzirom da je ovo moj prvi projekat i da sam na njemu radio sam, sve materijale sam morao kupovati. Kako sam ljubitelj srednjeg vijeka i viteštva, glavni lik u igrici je vitez koji se bori protiv sila zla i na kraju se sukobljava sa čarobnjakom kao glavnim negativcem u ovom prvom djelu igrice – priča Adnan.

Programiranje šansa za mlade

Ovisno o uspješnosti ovog prvog djela trilogije o vitezu koji se bori protiv tame, Adnan planira izraditi i ostala dva djela koja će biti u 3D tehnologiji, a zašto mu treba više vremena i sredstava.

– U nemogućnosti da pronađu posao mladi se sve više okreću programiranju, kao nekom izvori prihoda. Mnogi se danas bave tim jer ih jednostvano život tjera na to. To treba iskoristiti i te potencionalne talente usmjeriti na studij koji će im država platiti. Većina zapadnih zemalja danas živi od programiranja i tehnloške proizvodnje – kaže Adnan i dodaje kako se mladima treba posvetiti više pažnje.

Dobar primjer

Prema našim saznanjima Adnanu je pošlo za rukom da bude prvi Krajišnik koji je izradio igricu i postavio je na play store, što je za svaku pohvalu. Svi koji žele da vide kako izgleda prva igrica mladog krajiškog programera, mogu da se i sami uvjere tako što će je besplatno skinuti na googleovom play store-u. Nadamo se da ovakvi uspjesi mladih krajišnika neće proći zapaženo kod domaćih političara i ljudi koji vode ovu državu.- piše cazin.net

samardzic2

Kako izgleda igrica na mobitelu

samardzic3

Foto isječak iz igrice

KOMENTARI:
Loading...