35.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 23 Juna, 2021

A-sda/ NES osmislio, SDP realizirao: Vlada USK prevarila sindikate prosvjetnih radnika

Na adresu našeg portala stiglo je saopćenje KO SDA USK kojeg objavljujemo u cjelosti:

“Usvajanjem odluka o povećanju plaća izabranim zvaničnicima, uposlenicima kantonalnih organa državne službe i organa sudske vlasti, uz pozivanje na odredbe kolektivnog ugovora koje dozvoljavaju mogućnost povećanja plaća zbog otežanih uvjeta rada, Vlada Unsko-sanskog kantona demonstrirala je licemjeran odnos prema prosvjetnim radnicima, koji očito od aktuelnog saziva Vlade USK mogu očekivati samo  deklarativnu podršku.
 
Vladu Unsko-sanskog kantona obavještavamo da su, uz povećanje životnih troškova, uvjeti rada otežani svim građanima našeg kantona, uključujući i prosvjetne radnike koji su proteklih godinu dana i vlastita sredstva trošili kako bi osigurali odvijanje nastavnog procesa.
 
Kolektivni ugovor za radnike u obrazovanju definirao je da visina osnovice za obračun plaće ne može biti manja od osnovice izabranih zvaničnika, državnih službenika i namještenika u kantonalnim organima državne službe Unsko-sanskog kantona.
 
Perfidnim povećanjem boda za obračun plaće Vladinim dužnosnicima, skupštinskim zastupnicima, državnim službenicima i namještenicima, Vlada Kantona je izbjegla obavezu povećanja plaća i prosvjetnim radnicima.
 
Ovakvim postupkom doveden je u pitanje kredibilitet trenutnog saziva Vlade USK za buduću komunikaciju sa socijalnim partnerima iz svih segmenata društva.
 
Ispostavilo se da je vezanje visine osnovice u obrazovanju i državnoj službi obična zamka u koju je Vlada gurnula prosvjetne radnike odmah nakon usvajanja budžeta za tekuću godinu.
 
Posebno nas iznenađuje činjenica da se ovo dešava u trenutku kad resorima finansija i obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu suvereno upravlja SDP, koji se pod uticajem vladajućeg NES-a očito udaljio od svojih osnovnih političkih principa-borbe za radnička prava, kvalitetno obrazovanje, jednakost i  solidarnost.”
 
Klub poslanika SDA u Skupštini USK

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci